Vesti
25.01.2021. 17:32
Tanjug

Srbija među prvih 10 zemalja u svetu po broju žena u vlasti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija je među prvih 10 država u svetu po broju žena koje učestvuju u vlasti, izjavila je danas koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Sandra Božić i ocenila da u je političkom životu Srbije nikada nije bilo više sposobnih i obrazovnih žena koje su se za svoje funkcij kandidovale znanjem, sposobnošću i stručnošću, a ne kvalifikacijom da su žene.

Božić je kazala da je borba za jednaka prava i neprikosnovene slobode primer da je međupartijska saradnja moguća kada nam cilj isti, a to je jačanje u unapređenje ljudskih prava i sloboda.

''Dalek put smo prešli, svojim radom i zalaganjem postali smo prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti i usvojila i ratifikovala različite strategije i dokumente, zakone, čiji su cilj ekonomsko i političko osnživanje žena, i eliminisanje svakog oblika diskiriminacije, bili smo predano ušli u borbu za sprečavanje bilo kakvog oblika nasilja prema ženama'', rekla je Božić otvarajući konferenciju Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, pod nazivom "Hrabrost je ženskog roda".

Povezane vesti - Svila, čipka i planeta

Ona je kazala da je osim borbe za zdravlje i ekonomiju u vreme pandemije, kao odgovorno i zrelo društvo treba da prepoznamo i utičemo in a druge negativne pojavne oblike koje virus ostavlja za sobom, a koje se tiču , između ostalog, i rodne ravnopravnosti i položaja žena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Andrej Cukic

Navela je da je Ženska parlamentarna mreža od osnivanja 2013. do danas, iako neformalna organizacija, postigla značajne rezultate i postala priznati činilac u oblasti rodne ravnopravnsoti i unapređenja položaja žena u Srbiji na nacionalnom i regionalnom nivou.

"Paralelno smo se borili da žene u politici budu vidljivilje i da budu birane ostvare na najvišim državnim funkcijama i mestima odlučivanja'', kazala je Božić.

Podsetila je da je Ženska mreža inicirala zakon na osnovu koga je danas 40 odsto žena na svim izbornim listama i izrazila zahvalnost predsednku Srbije Aleksandru Vučiću koji je podržao tu izmenu zakona i uputio molbu premijerki Ani Brnabić da 50 odsto žena u vladi čine žene.

''To nas je dovelo u prvih 10 država u svetu po broju žena koje participraju u vlasti'', rekla je Božić.

Dodala je da današnju konferencija ima dva panela - prvi pod nazivom'' (Ne)kultura nasilja" na kojem se razmatra fenomen koji je, kako je primetila, sve češće priustan kao govor mržnje u medijiima i javnom govoru, i na koji način taj fenomen utiče na društvo.

U okviru drugog panela pod nazivom ''Rodna ravnopravnost u vreme pandemij'', učesnici će pokusati da utvrde koje je promene u oblasti rodne ravnopravnsoti pandemija donela i kako da ih kao društvo prepoznamo.

Božić je sugerisala da se javnosti koristi sintagma '' nasilje prema ženama'' umesto ''nasilje nad ženama'' i da se i na taj način izbegne da žene budu tretirane kao objekat.

Zahvalila je učesnicima koji su prepoznali značaj današnjeg skupa i kontinuirani rad i zalaganje Ženske parlamentarne mrežze na unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji i položaja žena, posebno u veme epideomiloške krize, a posebnu zahvalnost uputila je premijerki Ani Brnabić, predsedniku Skupštine Srbie Ivici Dačicu i predstavnicima misije OEBS-a u Srbiji i UNDP.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve