Vesti
31.10.2019. 17:13
Tanjug

"SRBIJA VAŽAN PARTNER" Fajon: Očekujem da usaglasi politiku sa EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon kaže da EU očekuje da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa njima.

Fajon je odgovarajući na pitanja novinara u srpskom parlamentu u vezi sa zabrinutošću Evrope povodom srpske spoljne politike, a u kojima se sve više pominje i Kina, kazala da je EU već nekoliko puta inela stav da Srbija treba da usaglasi svoju spoljnu politiku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Predsednistvo Srbije

"Srbija je jako važan partner EU, ne samo u političkom već i u ekonomskom smislu, i dajemo svu podršku proširenju. U interesu Srbije i Evropske unije je da budemo što bliže moguće kada je u pitanju spoljna politika", rekla je Fajon.

Povezane vesti - Vučić: Mir, stabilnost i saradnja u regionu prioriteti Srbije

Kaže i da treba biti jasan i da se očekuje da Srbija usvoji spoljnu politiku EU, navodeći da je to u interesu obe strane.

Razgovarala i sa strankama opozicije

Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji učestvovaće u narednom međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, a boravak u Beogradu je iskoristila da razgovara sa različitim partnerima, kao i sa opozicionim strankama.

Odgovarajući na pitanje da li je u planu promena formata, imajući u vidu da deo stranaka opozicije okupljenih u Savezu za Srbiju ne prisustvuje dijalogu, koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, Fajon kaže da još uvek ne može o detaljima i da ne zna da li će biti odvojenih sastanaka sa opozicijom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Predsednistvo Srbije

"Ne mogu danas kakav će biti format. Poziv će biti sa naše strane preko Narodne skupštine. Želela bih da za stolom bude što više partnera i da imamo otvoren i iskren dijalog, kao i da uradimo što je više moguće da poboljšamo situaciju i reforme izbornog zakona", rekla je Fajon.

Ona je dodala da se razgovara o mogućnostima kako da dijalog vlasti i opozicije bude što efikasniji.

"Razgovarali smo o svim mogućnosima kako bi napravili moguću situaciju za njih da se sa jedne strane vrate u parlament, a sa druge strane da učestvuju na izborima", rekla je Fajon novinarima u Skupštini Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve