Vesti
20.06.2021. 10:52
R.E./RTS

Dobre vesti za turiste

Šta će sve biti potrebno za ulazak u Grčku nakon popuštanja mera

Grčka
Izvor: Shutterstock

Nove olakšice za putovanje u Grčku obradovale su srpske turiste koji planiraju da letuju u toj zemlji. Za zemlje sa zelene liste biće dozvoljen ulazak u Grčku sa brzim negativnim antigenskim testom, dok za decu mlađu od 12 godina neće biti potreban.

Sve to stupiće na snagu po objavljivanju u službenom listu Grčke.

Andrej Todorović iz agencije "Kontiki" za RTS kaže da će 21. juna olakšice za naše turiste stupiti na snagu.

"Srbija se od tog datuma nalazi na listi zelenih zemalja prepoznatih od Republike Grčke", naveo je Todorović. 

Objašnjava da je za putovanje neophodno, bez obzira da li se putuje automobilom ili avionom, popunjavanje PLF (Passenger locator form) obrasca, preko internet stranice travel.gov.gr.

Turista, putnovanje
Izvor: Shutterstock

Obrazac podrazumeva popunjavanje osnovnih podataka - ličnih i koja je destinacija putovanja, a bez njega se ne može u Grčku, ističe Todorović, koji objašnjava da je rok za popunjavanje sedam dana pre ulaska u tu zemlju, a najkasnije 24 sata, te da se to mora stroga poštovati.

Navodi da putnici iz Srbije mogu da putuju ukoliko su primili obe doze vakcine, a da 14 dana treba da prođe od poslednje primljene doze. Dodaje da se, takođe, može putovati sa negativnim antigenskim testom koji nije stariji od 48 sati, kao i pi-si-ar testom koji nije stariji od 72 sata.

"Oni koji su preležali koronavirus, preko portala e-Uprava mogu da izvade digitalni zeleni sertifikat koji ne treba da bude stariji devet meseci, odnosno mlađi od dva meseca pre nego što planiramo da putujemo", kaže Todorović.

Dodaje da za decu mlađu od 12 godina test neće biti potreban, dok starija treba da imaju negativan pi-si-ar ili antigenski test.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve