Vesti
20.05.2021. 22:57
Tanjug

Moderan, krovni zakon

Šta donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti

beta-svngs2pf6c.jpg
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je poslanicama, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić i svim građanima Srbije usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnostim, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.

“Posle 2009. godine konačno smo dobili novi, moderan, krovni zakon u ovoj oblasti koji će omogućiti ženama i muškarcima jednake uslove da žive, rade i razvijaju se, jer jedino takvo društvo može da ide napred. Kao neko ko se godinama bori za bolji položaj žena i njihovo uključivanje u politički, ekonomski i društveni život zemlje, ne mogu biti ponosnija i srećnija danas”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija mnogo uradila poslednjih nekoliko godina u oblasti rodne ravnopravnosti, ali da je još dosta posla pred svima.

"Uz novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, zajedno - državne institucije, međunarodni partneri, privatni sektor, NVO, mediji i svaki građanin i građanka možemo doprineti stvaranju društva jednakih šansi, jer to dugujemo generacijama koje dolaze”, poručila je Mihajlovićeva.

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak uveče Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mera za unapređenja rodne ravnopravnosti.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da, po rečim ministarke Mihajlović, omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da pita ženu da li planira brak ili rađanje dece.

Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim telima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više žena i tamo gde se odlučuje o novcu.

Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije ima jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve