Vesti
18.03.2023. 18:10
Marko R. Petrović

Zbijanje redova

Sta je cilj formiranja Narodnog pokreta za državu

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Od prve najave o formiranju narodnog pokreta za državu, sredinom septembra 2022. godine, pa do prvog konkretnog koraka na njegovoj materijalizaciji prošlo je šest meseci. Prethodnog vikenda u Vranju predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić počeo je kampanju za formiranje pokreta koji bi okupio sve – i stranke, i nestranačke ljude, intelektualce, radnike, seljake... A sve to sa jednim ciljem, kako je rekao Vučić – da se očuva država, jer to bi bio pokret za "normalnost, racionalnost, pristojnost i uspešnu Srbiju“.

"U ovim uslovima, kada smo pritisnuti spolja, važno je da angažujemo sve pametne ljude iz stranaka i van njih, ljude koji su za normalnu i pristojnu Srbiju, da se ujedinimo, da udružimo znanje koje imamo“, obrazložio je predsednik Srbije zašto inicira formiranje novog pokreta.
 

"Imamo toliko intelektualaca, toliko dobrih zanatlija, toliko poštenih radnika, dobrih seljaka. I svi da se ujedinimo i da pokušamo da izdržimo u naredne dve godine sve ovo što ide oko nas“, dodao je, obrazloživši potrebu da se angažuju "svi pametni ljudi“ trenutnim geopolitičkim trenutkom.

Osim što se većina onih koji se ne slažu sa ovom Vučićevom idejom, a nije ih malo, uhvatila za ime pokreta, koje inače još nije definisano, i spominjanje države u njemu, mnogima kao da je promakla ova vremenska odrednica o "dve godine“, u kojima je potrebno izdržati "sve ovo što ide oko nas“.

To je, naime, verovatno samo još jedna potvrda da kosovska priča ulazi u završnu fazu i da je potrebno obezbediti što je moguće širu bazu za eventualne teške odluke koje predstoje.

Tako je i politički analitičar i direktor agencije "Pragma“ Cvijetin Milivojević ocenio da, iako smatra da ni sam Vučić još nije do kraja odlučio hoće ili neće da prihvati evropski plan za Kosovo, formiranjem pokreta pokušava da proširi front podrške koji ima, s obzirom na to da trpi sve veće pritiske međunarodne zajednice da prihvati sporazum.

"On je prosto shvatio da će mu za buduće pregovore, u koje je on očigledno debelo ušao, biti neophodno da on makar od svoje stranke, cele vladajuće koalicije i dela opozicije, i dela javnih ličnosti, institucija, nevladinog sektora itd. ima podršku da odluči dža ili bu“, rekao je Milivojević za "Glas Amerike“.
 

Da narodni pokret još nije striktno definisan svedoče i izjave drugih čelnika SNS-a, poput, recimo, Miloša Vučevića.

"Ideja je da se objedine političke snage i stranke koje žele da Srbija ostane samostalna, suverena i slobodna država, da gleda svoje interese, ali da nema gazde ni na jednoj strani sveta. Da ne podležemo pritiscima kakvi nam se nude kao primamljivi kolačići na stolu, da sedimo na svojoj stolici, ne na dve ili tri, da se držimo srpske politike“, izjavio je Miloš Vučević, koji je i ministar odbrane, za televiziju Hepi.
 

"SNS ili predsednik Vučić mora biti okosnica svega toga“, dodao je potpredsednik naprednjaka.

Novi pokret trebalo bi da bude formiran krajem maja ili početkom juna, do kada će se raditi na njegovoj organizacionoj formi.

Uprkos nekim tumačenjima da ovim pokretom Vučić sebi stvara rezervni položaj za vreme kada jednom, kako je to više puta nagoveštavao, bude odstupio sa čela SNS-a, od toga po svemu sudeći neće biti ništa. Sam Vučić rekao je da formiranje novog pokreta ne znači gašenje Srpske napredne stranke.

Vučić želi da politiku novog pokreta formuliše do skupštine SNS-a kada bi ta stranka, kako je rekao, mogla da se saglasi sa tim "ako bude želela“. To je, naravno, retorička izjava jer je nerealno očekivati da se neko od naprednjaka sa time ne složi.

Nije zgoreg pomenuti kako je Vučić jednom već sebi pribavio podršku jednog dela spektra nestranačkih ličnosti, kada je njih 650 – intelektualaca, umetnika, sportista i javnih ličnosti – tokom 2017. godine potpisalo Proglas podrške Vučiću za predsedničke izbore, navodeći da imenom, znanjem i rezultatima stoje uz njegovu kandidaturu, spremni da se sa njim bore za bolju Srbiju.

Vučićev rejting i danas daleko premašuje popularnost Srpske napredne stranke. Po istraživanju Novog trećeg puta, kako prenosi BBC na srpskom, SNS bi i danas dobio oko 42 odsto glasova, kao što je koalicija okupljena oko naprednjaka dobila na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Vučićev lični rejting je mnogo veći. On je na predsedničkim izborima 2022, kako je saopštio RIK, pobedio u prvom krugu sa 58,65 odsto glasova. Stoga nije daleko pomisliti kako je, zapravo, jedan od ciljeva formiranja pokreta upravo i to da se oko Vučića okupe i oni koji možda ne bi želeli da uđu pod skute SNS-a, ali im nije strano ono o čemu lider naprednjaka govori i šta radi, bar kada je reč o kosovskom pitanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta Vučić smatra da bi bio istorijski uspeh kada je reč o Kosovu
1

Predsednik Srbije

15.03.2023. 20:21

Šta Vučić smatra da bi bio istorijski uspeh kada je reč o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, u intervjuu za Euronews, da sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine i što su potpisali i predstavnici Evropske unije mora da bude sprovedeno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve