Vesti
19.03.2023. 05:00
R.E./BEta

Sve na jednom mestu

Šta su Kurti, Eskobar i Borelj poručili posle sastanka u Ohridu

1
Izvor: Beta/AP / Boris Grdanoski

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je večeras u Ohridu dogovor lidera Srbije i Kosova o primeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ocenivši da će pozitivno uticati na evropske integracije dve strane.

"Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor. Ovo otvara vrata evrointegracijama dve zemlje, ali i regionu da uđe u novu eru mira. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege", rekao je Eskobar novinarima u Ohridu, po okončanju 11-časovne runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.
 

Eskobar je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju "na konstruktivnosti" i dodao da će SAD pružati političku i ekonomsku pomoć stranama u procesu implementacije sporazuma.

On je pohvalio i domaćina, Severnu Makedoniju, rekavši da je današnja runda dijaloga u Ohridu pokazala da je Skoplje "pouzdan partner SAD i Evropske unije u postizanju regionalne stabilnosti".

Novinarima se obratio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je istakao da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o Implementacionom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

"Konačno nakon 12 sati imamo dogovor kako da se sprovede sporazum koji su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu", rekao je Borelj novinarima u Ohridu.
 

Borel je rekao da se aneks smatra usvojenim kada bude objavljen kao saopštenje i da postaje sastavni deo pregovaračkog okvira, odnosno puta ka EU i za Srbiju i za Kosovo.

Dodao je da nije reč samo o Kosovu i Srbiji nego i o miru, sigurnosti i posperitetu celog regiona.

"Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose, nema drugog puta", rekao je Borelj.
 

On je rekao da je u Ohridu bilo reči kako će i kada već dogovoreno na prethodnom sastanku biti implementirano.

"Danas je na stolu bilo da se dogovorimo kako će sporazum biti sproveden, to znači praktični koraci o tome štra treba uraditi, do kada, ko treba to da uradi i na koji način...Često kažemo da je đavo u detaljima, ali ponekad je u rasporedu i kalendaru", naveo je on.

1
Izvor: Beta/AP / Boris Grdanoski

Borelj je rekao da su se dogovorenim aneksom dve strane opredelile da ispune sve članove sporazuma i sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri.

Radi implementacije člana sedam sporazuma Kosovo je pristalo da odmah pokrene pregovore u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžmana i garancija kako bi se obezebdila odgovarajuća samouprava za srpsku zajednicu na Kosovu, rekao je Borel.

Strane su takođe, dodao je, pristale da podrže deklaraciju o nestalima kao što je dogovoreno u okviru dijaloga, kao pitanje koje je hitno.

Borel je rekao da je EU prvobitno predložila ambicionzniji i detaljniji predlog aneksa, ali da strane nisu uspele da postignu dogovor o tome.

Naveo je da će EU snažno zahtevati od strana da ispune svoje obaveze koje će biti deo pregovaračkog okvira i da neispunjavanje vuče posledice.

Aljbin Kurti je istakao u Ohridu da je Srbija kao i 27. februara izbegla potpisivanje aneksa za primenu sporazuma, ali da postoji javna saglasnost o aneksu za ostvarivanje evropskog predloga i dogovora.

"Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada i aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno i međunarodni obavezujući", rekao je Kurti.
 

On je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan uz posredovanje EU, novinarima rekao da postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja nevećinskih zajednica.

1
Izvor: beta/AP / Boris Grdanoski

"Mi ćemo složiti svima i rukovoditi se najvišim najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve probleme i diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe", rekao je Kurti.

Ocenio je da je osnovni sporazum de facto međusobno priznavanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eskobar: "Srbija i Kosovo treba i da primene potpisano"
Kosovo

"Težak rad pred svima"

01.03.2023. 10:54

Eskobar: "Srbija i Kosovo treba i da primene potpisano"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prisustvovao sastancima lidera Srbije i Kosova i zvaničnika EU u Briselu, potvrdio je da su se lideri saglasili da krenu napred u dijalogu u skladu sa evropskim predlogom", ali upozorava da tek predstoji "težak rad na implementaciji" onoga sa čime su se dve strane saglasile, prenosi Glas Amerike.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve