Vesti
01.08.2022. 19:22
Beta

Skupština Srbije

Šta su sve obećali poslanički klubovi

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

U Skupštini Srbije posle polaganja zakletve, u holu su se novinarima predstavili pojedni poslanički klubovi i saopštili šta će biti njihovi prioriteti.

Prvi se predstavio novi poslanički klub nazvan "Zeleno levi klub - Ne davimo Beograd- Moramo" na čijem čelu će biti Radomir Lazović. Njegova zamenica Biljana Đorđević rekla je da će zastupati borbu protiv nejednakosti, boriti se za prava građana i za zaštitu životne sredine, kao i da će koristiti sva sredstva da zagovaraju svoju politiku i suprotstave se vlasti kontinuiteta.

"Prva inicijativa koju ćemo podneti je da se obrazuje komisija za ispitivanje pogibije osam rudara u rudniku Soko jer je Tužilaštvo reklo da nema osnova za krivično gonjenje", najavila je Đorđević.

Narodni poslanik koalicije "Nada" Vojislav Mihailović izjavio je da će ta koalicija imati klub od 15 članova i potpredsedničko mesto u Skupštini za koje je kandidat general Božidar Delić. Mihailović je iskoristio priliku da saopšti da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa šest meseci zakašnjenja donelo odluku da je jedini Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) onaj koji on zastupa.

"Ta lažna dilema se razrešila i ja bih vas molio da više ne govorite o frakacijama jer se zna ko je pravi zastupnik POKS-a", rekao je Mihailović.

Predsednica pokreta "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je to jedina stranka koja je samostalno prešla cenzus i da će njen klub "Srpska stranka Zavetnici" brojati deset članova. "Preuzećemo rukovođenje Odborom za dijasporu i Srbe iz regiona" kao i dužnost zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju", najavila je Đurđević i istakla da je to znak da će Zavetnici ostati dosledni svom programu i principima, kao i da će predstavljati državotvornu opoziciju.

Poslanici liste "Muftijin amanet" najavili su da će nastaviti put akademika Muamera Zukorlića. "Ono što je naš lider uspeo mi ćemo nastaviti punim kapacitetom, boriti se za pravdu i pomirenje i za prava nacionalnih zajednica", rekao je Usame Zukorlić.

Stranka pravde i pomirenja imaće mesto potpredsednika skupštine kao i mesta u odborima, delegacijama i klubovima prijateljstva i najavili da će uskoro formirati poslanički klub "sa svojim prijateljima".

Poslanici novog kluba "Srpski pokret Dveri-Patriotski blok" najavili su da će njihov klub činiti šest poslanika, da će predsednik kluba biti Boško Obradović, a njegov zamenik Ivan Kostić. Dveri će, kako je najavio Obradović, tražiti hitnu sednicu o Kosovu, kao i otkazivanje "Briselskog sporazuma".

Obradović je ponovio zahtev da se otkaže Europrajd koji je najavljen za septembar i poručio predsedniku Vučiću da, ako je on obećao nekome održavanje prajda, građani Srbije nisu.

U ime kluba "Moramo Zajedno" novinarima se obratio Nebojša Zelenović koji je saopštio da će klub imati osam poslanika koji će pokušati da u parlament vrate ozbiljnu debatu. Najavio je da će prve inicijative tog kluba biti zabrana iskopavanja bora i litijuma kao i zakoni iz oblasti poljopede i oblasti rada.

Skupština je verifikovala mandate, a rad nastavlja u utorak izborom predsednika, potpredsednika i radnih tela.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poslanici u novom sazivu Skupštine: RIK usvojio rešenje o dodeli mandata
beta-svngs2pf6c.jpg

Parlamentarni izbori

11.07.2022. 13:01

Poslanici u novom sazivu Skupštine: RIK usvojio rešenje o dodeli mandata

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije, a najviše - 120 poslanika, imaće koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve