Vesti
09.07.2020. 18:10
Tanjug

Stevanović: Bolnički kapaciteti u Beogradu gotovo popunjeni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da su bolnički kapaciteti u Beogradu za prijem kovid pacijenata gotovo popunjeni, kao i kovid bolnica u Pančevu, koja je, takođe, otvorena za prijem pacijenata iz Beograda.

Nakon sednice Kriznog štaba, Stevanović je rekao da se pacijenti iz Beograda upućuju u bolnice u Požarevcu i Smederevu, ali koje, ističe, polako postaju pune.

Zbog toga je apelovao na građane Srbije da se pridržavaju epidemioloških mera, nose maske, drže distancu i smanje kontakte, kako bi bilo dovoljno prostora za lečenje svih pacijenata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Ističe da samo Infektivna klinika, kao jedno od četiri trijažna mesta u gradu, izvrši za 24 časa oko 350 pregleda, te naglasio da trećina pacijenata koja se pregleda zahteva bolničko lečenje zbog teške kliničke slike.

Povezane vesti - "Uskoro privremena bolnica za Priboj, Prijepolje i Novu Varoš"

"Trećina bolesnika zbog teške kliničke slike mora odmah u bolnicu i najveći broj njih zahteva kiseonik, što je nemoguće sprovesti u ambulantnim uslovima ili u nekim privremenim bolnicama. To je razlog zašto su nam bolnički kapaciteti maksimalno rastegnuti", rekao je Stevanović i dodao da se u bolnicama ubacuju i pomoćni kreveti.

Ukazao je i da se jedan deo od dve trećine pacijenata, koja bude puštena kući posle pregleda u trijažnoj ambulanti, ponovo se vraća u bolnicu, zbog pogoršanja stanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

"Bez pridržavanja mera, za neke nećemo imati mesta ili ćemo morati da ih transportujemo na desetine kilometara od Beograda kako bi bili zbrinuti", naglasio je Stevanović.

Naveo je da je u planu da bolnice u Čačku i Šapcu uđu u kovid sistem, kako bi podržale lokalnu situaciju, ali ako se popune kapaciteti u Beogradu, i pacijenti iz prestonice biće upućivani tamo.

U ovom talasu, dodaje on, klinička slika je teža pa je samim tim teži i oporavak, koji, kaže Stevanović, traje od dve do četiri i više nedelja.

Povezane vesti - Krizni štab doneo nove mere za Beograd

"Samim tim duže zahteva i bolničke kapacitete, što maksimalno opterećuje zdravstveni sistem i radnike", rekao je Stevnović.

Navodi da ima veliki broj mladnih i srednjovečnih pacijenata sa srednje teškom ili teškom klničkom slikom i nešto malo starijih pacijenata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

To pokazuje, dodaje on, da se starije osobe mnogo više čuvaju i da oni koji su se inficirali njima su virus preneli članovi porodice.

On napominje da samo dve bolnice u Beogradu rade u "nekovid" sistemu, a to su VMA i KCS.

Naglasio je da će mere koje se uvode u Beogradu "kupiti vreme" da se bolnički kapaciteti oslobode, ali ističe da se širenje virusa ne može sprečiti i da se ne mogu napraviti rezultati ako više od 90 odsto građana ne poštuje mere i nosi maske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve