Vesti
19.12.2022. 15:46

Štrajk

Rudari vs Ministarstvo energetike - hoće li biti dogovora

rudnik, rudari
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da briga države za rudare javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" nijednog trenutka nije dovođena u pitanje, o čemu najbolje svedoči više od 40 miliona evra subvencija godišnje kako bi to preduzeće moglo da funkcioniše.

"Ove godine, na zahtev sindikata, obezbeđeno je i jedno dodatno povećanje zarada, upravo u cilju poboljšanja materijalnog položaja rudara, posebno ceneći doprinos koji su rudari Resavice dali u vreme kad smo se suočili sa problemima u snabdevanju ugljem naših termoelektrana", navodi se u saopštenju povodom štrajka rudara.

Rudari svih devet rudnika "Resavice" od jutros su u potpunoj obustavi rada, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, tako da samo silaze u jame radi njihovog održavanja, a ne iskopavaju ugalj.

Oni tvrde da pregovori štrajkačkog odbora Sindikata radnika JP PEU "Resavica", ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i predstavnika Ministarstva finasija, koji su jutros održani u Beogradu o povećanju plata rudara, nisu uspeli.

"Verujući da se svi problemi najbolje rešavaju dijalogom, a uzimajući u obzir realne mogućnosti države u vreme kad se ogroman novac izdvaja da obezbedimo sigurnost snabdevanja energentima, kao i subvencije koje se već izdvajaju za 'Resavicu', zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i poslovodstva tog preduzeća, intenzivno radimo na pronalaženju održivog modela kojim bi se rešio problem koji su izneli predstavnici zaposlenih u ovom javnom preduzeću", ističe se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Dodaje se da država želi da pomogne rudarima i da put za poboljšanje njihovog položaja vodi kroz saradnju i partnerski odnos ključnih činilaca u ovom procesu.

"Svi se nalazimo na zajedničkom zadatku da obezbedimo sigurnost snabdevanja energetskog sistema, gde i energetska preduzeća i država već imaju dovoljno poteškoća zbog energetske krize u Evropi i svetu", ukazalo je Ministarstvo.

Put za dugoročno rešavanje problema u JP PEU "Resavica", kako smatraju u tom ministarstvu je u optimizaciji proizvodnih procesa i modernizaciji proizvodnje koja je važna ne samo za povećanje ekonomskih parametara, već i za održivost proizvodnje i poboljšanje uslova rada rudara.

"Naš stav je da energetska tranzicija mora biti i finansijski održiva i socijalno pravedna i namera nam je da sve buduće odluke u vezi sa konsolidacijom i modernizacijom donosimo u dijalogu države, sindikata i poslovodstva Resavice, kako bismo zajednički došli do rešenja koja su održiva i koja će za rezultat imati bolje uslove za život ljudi u opštinama u kojima se nalaze rudnici u sastavu tog preduzeća", istaklo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rudari Resavice održali jednosatni štrajk upozorenja
Rudari

Traže povećanje zarade.

12.12.2022. 14:58

Rudari Resavice održali jednosatni štrajk upozorenja

U svih devet rudnika uglja u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom pre početka prve smene održan je jednosatni štrajk upozorenja, objavila je Radio-televizija Srbija.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve