Vesti
23.11.2021. 01:05
Tanjug

Izbori u Srbiji

Stranke manjina traže 50% manje potpisa za izborne liste

izbori
Izvor: Shutterstock

Osam političkih stranaka nacionalnih manjina uputilo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću predlog dopune Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora, koji su potpisali vlast i opozicija bez prisustva stranaca.

U predlogu koji su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, uputile Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Ruska stranka, Ujedinjena partija Roma, Rusinska demokratska stranka, Savez bačkih Bunjevaca i Demokratska partija Makedonaca, traži se da se za lokalne izbore broj potpisa za predaju manjinske izborne liste smanji za 50 odsto u odnosu na broj potpisa koji je predviđen Sporazumom o unapređenju uslova za održavanje izbora.

''Mnoge stranke nacionalnih manjina imaju interes da na lokalne izbore izlaze samo u pojedinim opštinama i gradovima pa će rešenjem koje je potpisano između vlasti i opozicije, ako se ovaj predlog Sporazuma ne promeni na način kako smo predložili, te stranke onemogućiti da izađu na lokalne izbore. Verujemo da to nije ni u interesu države, a sigurno nije u interesu stranaka nacionalnih manjina'''', navodi se u predlogu ovih osam stranaka.

Dodaje se da bi, ukoliko predlog dopune Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora ne bude usvojen, stranke nacionih manjina u mnogim opštinama i gradovima u Srbiji bile dovedene u daleko teži položaj nego što je to sada.

''Na primer, u Beogradu je za predaju manjinske izborne liste prema važećem Zakonu o lokalnim izborima potrebno minimum 1.110 potpisa a prema predlogu Sporazuma treba 3.000, u Subotici je potrebni minimum potpisa za manjinsku izbornu listu 690 a prema predlogu Sporazuma sada je neophodno 1.000 potpisa. Ista je situacija i u mnogim drugim lokalnim sredinama.Ukoliko nije namera, a nadamo se da nije, da se strankama nacionalnih manjina onemogući da predaju izborne liste u opštinama i gradovima širom Republike Srbije onda je neophodno ovu grešku ispraviti'', navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izbori na KiM: Konačni rezultati bez Dragaša
kosovo

CIK

20.11.2021. 13:24

Izbori na KiM: Konačni rezultati bez Dragaša

Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate drugog kruga lokalnih izbora za 20 opština na Kosovu i Metohiji, a rezultati za opštinu Dragaš još nisu saopšteni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve