Vesti
12.06.2024. 21:26
Beta

Novi Sad

Studenti blokirali zgradu Rektorata, došla policija...

1
Izvor: Shutterstock

Dve patrole policije došle su u zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, nešto više od sat vremena nakon poziva obezbeđenja zbog blokade studenata.

Zgradu su blokirali studenti neformalne grupe "STAV", protiveći se najavi da će sutra u tom prostoru biti organizovani izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Policija je nakon dolaska i kratkog razgovora sa obezbeđenjem uzela dokumente od studenata kako bi ih legitimisala.

"Inspektor je pitao šta se dešava, a nakon što sam mu objasnila, rekao je da po proceduri moraju da obaveste tužioca", rekla je za agenciju Beta studentkinja "STAV-a" Mila Pajić.

Policija je otišla iz zgrade Rektorata, nakon što im je rečeno da tužilaštvo neće reagovati, a inspektor je okupljenim studentima poručio da "imaju pravo da ostanu, ali da ne smeju da narušavaju red i mir".

Studenti su prethodno zaključali ulazna vrata katancem, iako ih je čuvar tom prilikom upozoravao da time čine krivično delo.

U holu zgrade Rektorata nalazi se dvadesetak studenata, kao i dva radnika obezbeđenja, dok je ispred nekoliko profesora, studenata i opozicionih aktivista.

Studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) blokirali su oko 15.30 časova zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, uoči sutrašnjih izbora za Studentski parlament.

Oni su najavili da će blokada trajati sutra do 16 časova i pozvali ostale studente i zaposlene da napuste zgradu Rektorata.

Iako su ranije najavili da će u 15 časova održati tribinu ispred zgrade Rektorata o "nepravilnostima koje prate rad Studentskog parlamenta Filozodskog fakulteta", studenti iz grupe STAV su odmah po okupljanju ušli u tu zgradu.

Studentkinja Mila Pajić iz gupe STAV rekla je nije zakonito da izbori za Studentski parlament budu održani u zgradi Rektorata, i to uz odobrenje rektora.

Studenti okupljeni oko STAV-a protive se tome da na izborima imaju samo jednu ponuđenu listu, listu Saveza studenata, zbog čega su u dva navrata ove godine blokirali pokušaj da se izbori pod tim uslovima održe.

Ocenili su da je odlukom o održavanju izbora u zgradi Rektorata prekršen član 5 Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji nalaže da se izbori moraju održati u zgradi Fakulteta.
(kraj) uki

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve