Vesti
28.03.2024. 15:10
Beta

Novi Sad

Studenti zaključali zgradu Filozofskog fakulteta

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Studenti, predvođeni studentom prodekanom Damnjanom Vakanjcem, koji su od podneva blokirali ulaz u Filozofski fakultet u Novom Sadu, nakon govora i čitanja citata tekstova Dinka Gruhonjića, ušli su u hol, a zatim lancima i katancem zaključali ulaz, te vrata dodatno blokirali stolicama kako niko ne bi mogao da uđe ili izađe.

Kako saznaje agencija Beta, najveći deo nastavnika i studenata FIlozofskog fakulteta napustio je zgradu, ali se u njoj još nalazi deo rukovodstva.

Nakon otprilike sat vremena, nekoliko pripadnika policije došlo je do vrata i, nakon što se uverilo da ne mogu da uđu, ostalo ispred vrata.

Zgradu Filozofskog fakulteta blokirala je oko podneva grupa studenata nezadovoljna zbog toga što profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić nije do juče dobio otkaz.

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Studentski parlament Filozofskog fakulteta i deo studenata Univerziteta u Novom SADu optužuju Gruhonjića za šovinizam i govor mržnje, a sve u vezi sa hajkom koja zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama i pojedinim medijima traje već oko dve nedelje.

Reč je o mahom kratko ošišanim muškarcima koji su nakon ulaska u holu puštali zvuke sirene i pevali pesme posvećene Kosovu.

Pojedinci nose majice s likom Milorada Ulemeka Legije ili poruka o Kosovu.

Tokom protesta sa Filozofskog fakulteta je poručeno da se rad obustavlja "dok se ne steknu uslovi za rad".

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Fakultet je zatražio i da Univerzitet "preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta" kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Od nadležnih organa Filozofski fakultet zatražio je i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve