Zdravlje
30.06.2024. 12:02
RTS

"Štadin“ izveštaj

Svaki drugi Evropljanin zadovoljan zdravstvom, a SRBI?

podrška, doktor
Izvor: Shutterstock

Socijalna izolovanost najviše pogađa mlade, zdravstvenim sistemom najviše su zadovoljni Belgijanci, starenje nas ne plaši, ali naši građani najviše strahuju od hroničnih bolesti... samo neki od rezultata najnovijeg istraživanja u kojem je onlajn učestvovalo više od 46.000 građana iz 23 zemlje.

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu, pa se mečevi gledaju i u zemljama čije su reprezentacije završile takmičenje. Koliko je sport dobar za zdravlje, toliko na direktan ili indirektan način, nekada i šteti. Zdravlje nam ugrožavaju i mnogi drugi faktori rizika, a za neke smo sami krivi.

"Zašto se najviše umiralo u 2022. godini? Građani treba da znaju da je čak 47 odsto naših građana umrlo zbog kardiovaskularnih bolesti, a skoro 18 odsto od malignih bolesti. Dve trećine su umrle od bolesti koje smo mogli da sprečimo. Sve građane od septembra do kraja godine koji imaju 40 i više godina, pregledaćemo da otkrijemo da li postoji sumnja, iako nemaju nikakve tegobe", poručuje ministar zdrava, dr Zlatibor Lončar.

Preventivni pregledi sačuvaće zdravlje mnogih, a mnogima prokrčiti put do lekara. U Srbiji na dijagnostičku proceduru ili operaciju čeka skoro 68.000 građana.

I deseti jubilarni "Štadin“ izveštaj o zdravlju stanovnika u 23 evropske zemlje, pokazuje da je samo 56 odsto Evropljana zadovoljno zdravstvenim sistemom u svojoj zemlji, što je najniži procenat ikada.

Najviše su zadovoljni u Belgiji, Švajcarskoj i Holandiji, a najmanje u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Glavni razlozi su težak dolazak do specijaliste, nedostatak termina za zakazivanje pregleda ili potrebne lekarske intervencije.

"Među građanima Srbije, zadovoljno je 35 odsto ispitanih tokom prošle godine. Ne mogu da kažem šta Vlada Srbije može da uradi, ali je za sistem veoma važno pravilno iskoristiti kapacitete i budžet koji imate. Svaka Vlada odlučuje koliko novca može da izdvoji, ali je najvažnije da građanima zdravstvena zaštita bude dostupna kada im je neophodna. Nadamo se da će i ovaj izveštaj pomoći u tome“, ističe generalni direktor „Štade“ grupe, Piter Goldšmit.

Zdravstveni izveštaj „Štade“ grupe, u okviru koje posluje i „Hemofarm“, pokazuje i da se više od polovine Evropljana oseća usamljeno.

"Živimo u svetu interneta, 24-časovnih vesti društvenih mreža i tehnologije koja nam omogućava neograničen kontakt i pruža osećaj da smo povezani više nego ikada. Socijalna izolovanost i osećaj usamljenosti su ipak narastajući problemi širom sveta. U Evropi se na usamljenost najviše žale mladi između 18 i 35 godina, njih 63 odsto. Najusamljeniji su Poljaci, Finci, Šveđani i Slovaci. Borba protiv usamljenosti i briga za mentalno zdravlje, moraju da budu prioriteti u svim zemljama“, kaže direktorka Agencije za istraživanja javnog mnjenja „Hjuman ejt“, Magali Gins.

Najvažnije pitanje u istraživanju je, zapravo bilo koliko smo srećni. „Mnogo“, odgovorili su Holanđani, Irci i Francuzi, ali i 66 odsto građana Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
02.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve