Vesti
18.03.2022. 16:05
R.E

Izbori u Srbiji

Svaki treći kandidat za narodnog poslanika je iz Beograda

Skupština
Izvor: Shutterstock

Svaki treći kandidat za narodnog poslanika na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 3. april je iz Beograda, pišu "Večernje novosti" na osnovu 18 proglašenih izbornih lista.

Takva situacija je, kako je piše list, i na listi Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - trećina kandidata je iz srpske prestonice, dok ostali dolaze iz Novog Sada, Pančeva, Požege, Priboja, Uba, Kosovske Mitrovice, Vranja, Čačka, Topole, Loznice, Kraljeva i drugih gradova koji su manje zastupljeni.

Na listi koalicije Ujedinjena Srbija, okupljenoj oko Stranke slobode i pravde, Narodne i Demokratske stranke, petina kandidata je iz glavnog grada. Slede kandidati iz Novog Sada, a u prvih 20 na listi ima i onih iz Trstenika, Šida, Niša i Brusa.

Beograđani prednjače i na listama koalicije Moramo (nešto više od trećine), koalicije Suverenisti (četvrtina) i koalicije Patriotski blok (petina), dok listu Ajmo ljudi koju predvodi Socijaldemokratska stranka čini tačno polovina kandidata iz Beograda.

Koalicija Socijalističe partije Srbije i Jedinstvene Srbije, kao i stranka Zavetnici predali su, kako je naveo taj list, "najšarenije" liste, odnosno liste sa kandidatima koji dolaze iz najviše gradova u Srbiji, dok je u koaliciji NADA svaki 20. kandidat iz Beograda, odnosno njih ukupno 11.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izbori u Srbiji: Koliko slogani utiču na birače
izbori, glasanje

Bojan Klačar

18.02.2022. 23:50

Izbori u Srbiji: Koliko slogani utiču na birače

Slogani stranaka i koalicija za predstojeće izbore nisu previše kreativni, i za sada ne postoji nijedan koji je iskoračio izvan klišea, što govori o tome da se većina stranaka odlučila da igra na kartu predvidljivosti i sigurnosti, ocenjuje izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve