Vesti
27.09.2022. 09:24

Pitanja, način obrade...

Sve o popisu u Srbiji

Popis
Izvor: Shutterstock

Popis stanovništa u Srbiji biće sproveden od 1. do 3. oktobra. Preliminarni rezlutati će biti objavljeni 30. novembra, konačni od aprila 2023. do kraja maja 2024.

Popis će raditi oko 15.000 popisivača i 2.200 instruktora, koji će imati po dva upitnika - jedan za članove domaćinstva, drugi za stan/zgradu/domaćinstvo.

Popisivači će "od vrata do vrata" dolaziti u periodu od 8h do 20h, a naše odgovore će unositi elektronski. Oni će imati identifikacione kartice, kako bismo bili sigurni koga puštamo u svoje domove - na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte. Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad.

Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja, a ako popisivač u vreme Popisa ne zatekne u stanu lice koje se obuhvata Popisom, ostavlja pismeno obaveštenje o ponovnom dolasku, objašnjeno je sajtu Popis 2022.

Nakon završenog popisivanja moguće je da će pojedince popisivač ponovo posetiti u okviru popstpopisne ankete, koju Rrepublički zavod za statistiku sprovodi radi kontrole kvaliteta popisa. Obuhvata mali uzorak popisanih domaćinstava kako bi proverili ispravnost broja popisanih lica, domaćinstava i stanova, kao i kvalitet odgovora za pojedina pitanja. Na osnovu prikupljenih podataka oceniće se pouzdanost rezultata Popisa.

Popisivači će nam postaviti ukupno 69 pitanja, a na tri nije obavezno dati odgovor: nacionalna pripadnost, veroispovest i maternji jezik. 

stanovništvo
Izvor: Shutterstock

Među pitanjima biće osnovni podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Takođe, pitanja će uključivati informacije vezane za domaćinstvo - ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Za ljude koji žive u stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne od 20.000 do 50.000 dinara.Ukupno vreme trajanja davaja odgovora traje oko 30 minua.

Popis se sprovodi jednom u 10 godina, a ovaj sada je pomeren sa prvobitno planiranog datuma zbog pandemije virusa korona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve