Vesti
15.05.2021. 10:05
Marko R. Petrović

Od Austrougarske do danas

Svi trgovinski partneri Srbije kroz istoriju

Trgovina Srbije kroz vekove vizual
Izvor: Ekspres

Paradoks je da su države sa kojima je Srbija najčešće ratovala u svojoj modernoj istoriji ujedno one sa kojima je najviše i trgovala. Dok su "tradicionalni ratni saveznici" na listi trgovinskih partnera daleko iza "ratnih neprijatelja".

I to nije sve. Prema jednoj anegdoti, Britanci, poznati po imperijalističkom pogledu na svet, u trenucima kada je Srbiji bila potrebna pomoć da bi probila austrijsku trgovinsku blokadu, "velikodušno" su se ponudili da kupe čak 20 ćurki!

Priča kaže da je srpski trgovinski predstavnik bio zabezeknut ovakvim izlivom „prijateljstva“, što su primetili čak i suzdržani Britanci. I kako bi "izvadili" stvar, povećali su ponudu za kupovinu na „fantastičnih“ 100 ćurki!

*
*

Istorijski gledano, pre 150 ili 200 godina bilo je logično da Austrija bude glavna izvozna de- stinacija za proizvode iz Srbije, naročito kada se uzme u obzir šta je to Srbija mogla da ponudi – svinje i šljive. Prasci iz očiglednih razloga nisu mogli da budu prodavani Turskoj.

*
*

Carinski rat koji je trajao do 1911. godine nikako nije doneo rezultate kojima se vlada u Beču nadala. Na mesto dotadašnjeg habzburškog privrednog monopola u brojnim oblastima došli su novi spoljnotrgovinski partneri – Belgija, Francuska... Zanimljivo je, međutim, da je u vreme Aleksandra Obrenovića Srbija za devet godina povećala robni izvoz za 47,5 odsto, a uvoz za svega 9,3 odsto te je suficit povećan 3,45 puta.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Ekspresa" koje je od 14.5.2021. na svim kioscima...

Naslovna strana Ekspresa - službe
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve