Vesti
22.01.2021. 18:02
Tanjug

SZO donirala zaštitnu opremu Kliničkom centru Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je danas Kliničkom centru Srbije zaštitnu opremu koja se sastoji od mantila, maski, skafandera, vizira u vrednosti od 800.000 evra, a za nekoliko dana stižu i zaštitne rukavice u vrednosti od 200.000 evra.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Marjan Ivanuša kaže da ta organizacija zemljama članicama više pomaže tehnički, savetima, ali da u vreme pandemije doniraju i opremu neophodnu za borbu protiv virusa korona.

"Uspeli smo da nabavimo veću količinu zaštitne opreme koja je dopremljena poslednjih nekoliko dana, manji deo još stiže. Na taj način pomažemo zdravstvenom sistemu Srbije", rekao je Ivanuša za Tanjug.

Pomoćnik direktora KCS prof. Jovica Milovanović zahvalio se SZO što su prepoznali Klinički centra Srbije kao stub zdravstvenog sistema Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

On je naveo da KCS nije kovid bolnica, ali da je u okviru svog sistema imao pet kovid bolnica i da je u tim bolnicama lečeno 10 odsto svih kovid pacijenata koji su bolnički lečeni u Srbiji.

"Potrošnja zaštitne opreme je ogromna u KCS i ovakva donacija nam puno znači. Mi se maksimalno trudimo da zaštitimo sve naše zaposlene i insistiramo na pravovremenoj promeni opreme", rekao je on.

Maja Milošević, koja se u KCS brine o bezbednosti i zdravlju zaposlenih zahvalila se na donaciji.

Ona je navela da se tokom epidemije virusa korona trude da zaštitna oprema zaposlenih bude u skladu sa preporukama SZO.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek naveo je da je važno da se sačuva zdravstveni sistem u ovom momentu, ali i zdravstveni radnici koji su izneli veliki teret i dali veliki doprinos u borbi koja traje skoro godinu dana.

"Ova donacija, koja podrazumeva više od 300.000 komada zaštitnih mantila, preko 300.000 zaštitnih maski - svih vrsta , stotina hiljada rukavica, vizira, upravo je jedan od načina da zaštitimo naše zdravstvene radnike od oboljevanja", rekao je Ðerlek.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve