Vesti
03.04.2020. 13:00
Đoko Kesić i Marko R. Petrović

TEORIJE ZAVERE I VREME ILUZIJA: Kako da prepoznamo prave informacije o koroni?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Teorije zavera se uglavnom javljaju u vremenima nesigurnosti i straha, posle terorističkih napada, tokom finansijskih kriza,
teških epidemija ili posle prirodnih katastrofa. Srbija, reklo bi se, već decenijama ispunjava većinu navedenih uslova koje je čine pogodnim tlom za širenje raznih teorija zavere. U manje-više nesigurnim vremenima živimo već 30 godina, prosečan građanina gotovo da i ne zna kako izgleda život bez finansijske krize, ratove smo, hvala bogu, pregurali, s vremena na vreme pogodi nas poneka epidemija ili prirodna
katastrofa...

Tako i sada doba pandemije koronavirusa doprinosi, kako širenju lažnih vesti, tako i kreiranju novih teorija zavere, uz obavezno podsećanje na one stare. Na to ponovo upozoravaju, sa stručne strane, i iz Svetske zdravstvene organizacije, ali sa političkog aspekta i iz Evropske unije, optužujući za to Rusiju, Kinu ili određene ekstremno desničarske struje iz Amerike i same Unije.

Pogrešno je, dakle, tvrditi kako su teorije zavere specifičnost samo Srbije ili ovog podneblja. Ne, one su prisutne svuda na planeti i moglo bi se reći da su ljudi svuda, gotovo nepodeljeno, spremni da poveruju u neke najfantastičnije priče, koliko god one zvučale nesuvislo.

Kako da prepoznate lažne informacije na internetu i društvenim mrežama i šta može da izazove neprestano izlaganje raznim teorijama, čitajte u novom broju Ekspresa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve