Vesti
30.10.2023. 19:51
Beta

Nehumani uslovi

Žene i deca migranti u Subotici spavaju na otvorenom

migranti, deca
Izvor: Shutterstock

U poslednja dva meseca u Subotici je sve više žena i dece migranata koji, prema rečima volontera koji im pomažu, "moraju da spavaju napolju jer je centar samo za muškarce", ne i za porodice.

"Iako nevidljive u javnom prostoru, mnogobrojne sirijske, iračke, kurdske porodice nemaju pristup nikakvoj zaštiti ni smeštaju, posebno su ugroženi krijumčarima koji ih kontrolišu, prebacuju, prete i vrše fizičko nasilje nad njima", naveo je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila na platformi "X".

Jedna od porodica sa kojom su tokom vikenda razgovarali volonteri humanitarne organizacije "No name kitchen" u Subotici, boravi u šumi s četvoro dece od dve do 12 godina.

U postu te organizacije piše da "majka ima mnogo rana na nogama od dugih putovanja i sve im je komplikovanije sa decom na ovoj teškoj ruti".

Oni kažu da žele da se pridruže delu svoje porodice u Nemačkoj, ali ne uspevaju jer su ih mađarske vlasti više puta odbacivale preko granice.

Pomoć u hrani, odeći i obući pružili su im volonteri ove organizacije i Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila koja im daju i informacije.

Volonteri su za agenciju Beta rekli da se porodice s decom smeštaju samo u kamp u Beogradu, u Krnjači, dok se u ostalim kampovima smeštaju jedino samci.

Krajem oktobra Mađarska je čak četiri puta za sedam dana preko granice silom vratila šestočlanu porodicu iz Sirije.

"Otac je svaki put prebijan pred svojom decom uzrasta od dve do sedam godina. Ova porodica iz Halepa boravi napolju. Informisali smo ih o pristupu porodičnom kampu i zdravstvenoj zaštiti, i dali im humanitarnu pomoć", navodi se u postu Centra.

Dodaje se da je u septembru bio rekordan broj porodica na severu Srbije. Najviše je kurdskih, sirijskih, i izbeglica iz Turske koje žive u nehumanim uslovima.

"Ferhad, Kurd iz Iraka pre dva dana je sa svojom ženom i petogodišnjim sinom stigao u šumu na granici s Mađarskom, gde su ga krijumčari izboli nožem. Naš tim je pomogao Ferhadu da dobije zdravstvenu zaštitu i previjanje u Prihvatnom centru u Subotici, iako u centru ne primaju porodice", kažu u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa Franja o migrantima: "Nije rešenje u odbijanju"
1

Poruka evropskim liderima

23.09.2023. 14:20

Papa Franja o migrantima: "Nije rešenje u odbijanju"

Papa Franja izjavio je u Marseju da se Evropa ne suočava sa vanrednim stanjem zbog priliva migranata i pozvao francuskog predsednika Emanuela Makrona i druge evropske lidere da otvore luke za ljude koji beže od teškoća i siromaštva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve