Vesti
15.01.2020. 18:00
Tanjgu

"TEŠKO ĆE NAS UBEDITI" Vučić: Bez Srba neće biti promene Dejtona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Dejtonski sporazum ne može da se menja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promenu "Dejtona", ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvek dobar.

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa razgovorom novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića sa turskim predsednikom Redzepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona", istakao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Predsednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene", podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smeru bi išle te promene Dejtona - mnogi koji govore o promeni misle da promene treba da idu u smeru u smanjejna kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

"Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati", poručio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve