Vesti
12.12.2019. 18:55
Tanjug

TEŠKO DO VLADE KOSOVA: Otkazan novi susret sa Mustafom, Kurti ipak optimista

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iako je nakon još jednog propalog dogovora o formiranju nove prištinske vlade najavljeno da će se lideri dve vodeće stranke intenzivije sastajati, lider Pokreta Samopredeljenje i kandidat za premijera, Aljbin Kurti, izjavio je da danas neće biti novog susreta sa predsednikom DSK, Isom Mustafom.

Aljbin Kurti, kandidat za predsednika nove kosovske vlade, potvrdio je da postoje teškoće u dogovoru sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), Ise Mustafe, o formiranju institucija i da je glavni kamen spoticanja pozicija kosovoskog predsednika, nakon što aktuelnom, Hašimu Tačiju, istekne mandat.

Povezane vesti - Kako su tekli pregovori?

Kurti je u opširnom intervjuu za Dojče vele, na albanskom jeziku, doduše rekao da je optimista i da veruje da će "obostranim poverenjem i posebno velikom željom za promenama na Kosovu" to pitanje prevazići u narednim danima.

"Pregovori o podeli odgovornosti u izvršnoj vlasti počeli su kasno, nakon potvrđivanja rezultata, što je kasnilo različitim brojevima i brojkama. Sada smo na mestu gde završavamo pregovore o vladi. Optimista sam. Postoje poteškoće, postoje i izazovi, ali kada su se građani 6. oktobra izjasnili, napravili su neku vrstu izbora koji nam nije ostavio više prostora", rekao je Kurti i dodao da "opcije za drugačiju matematiku ne postoje".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Isa Mustafa, EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kurti je potvrdio da je sa DSK-om razovarano o mnistarskim pozicijama i drugim funkcijama u vladi.

"Dogovorili smo se da imamo dva potpredsednika vlade, prvog potpredsednika vlade iz DSK, drugog potpredsednika vlade iz Samoopredeljenja. Dogovorili smo se da imamo pet ministarstava, a dva dodatna ministarstva dolaze iz manjina. Dakle, imamo ukupno dvanaest ministara", naveo je lider Samoopredeljenja.

Iako, kako je rekao, njegovoj stranci automatski pripada i mesto predsednika parlamenta, spremni su i o tome da pregovaraju.

A kada jej reč o kosovskom predsedinku, Kurti kaže da će to pitanje biti u okviru njihovog mandata, ali da je uverenja da je bolje najpre zatvoriti pitanje formiranja vlade, pre nego se otvori pitanje kosovskog predsednika.

"Znate da naš ustav kaže da ''predsednik predstavlja jedinstvo naroda'', pa to nije jednostavna stvar", rekao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve