Vesti
25.05.2020. 15:35
R. E.

Tito i štafeta mladosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Danas obeležavamo 33 godine od kako je Štafeta mladosti poslednji put nošena. Štafeta je nošena 42 puta – od 1945. do 1987. godine. Omladinci koji bi je predali Titu, a posle njegove smrti predsednik Saveza socijalističke omladine, birani su po ključu, tako da je svake godine dolazio iz druge republike ili pokrajine. Ironično, ali prvi koji je Štafetu mladosti, kako se zvanično zvala od 1957. godine, predao Titu, bio je Mika Tripalo, jedan od potonjih vođa Maspoka. Prvi koji je štafetu primio posle Tita bio je Miodrag Vuković, kasnije jedan od tvoraca „Žabljačkog ustava“, koji je i faktički označio kraj „Titove Jugoslavije“.

Povezane vesti - Kako su Amerikanci stvarali Tita?

Štafeta mladosti je polazila svaki put iz drugog mesta i iz druge republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije. Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke omladine SFRJ za "voljenog predsednika" iz svih tadašnjih republika.

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ).

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve