Vesti
31.07.2023. 14:05
Beta

Zvanični podaci

Trgovina ljudima u Srbiji - ko su žrtve, koliko ih je, kako se nalaze

otmica, kidnapovanje
Izvor: Shutterstock

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u našoj državi u 2022. godini zabeleženo je 138 prijava, a formalno su identifikovane 62 žrtve trgovine ljudima, što predstavlja povećanje od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Trend povećanja identifikovanih žrtava se nastavlja i ove godine. Većinu identifikovanih žrtava čine žene, čak 79 odsto, što govori o tome da trgovina ljudima ima komponentu rodno zasnovanog nasilja, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obeležava 30. jula.

"Srbija se svojim zakonodavnim rešenjima i politikama Vlade odlučno bori protiv trgovine ljudima, kao drastičnog oblika kršenja ljudskih prava i stavljanja ljudskih bića u krajnje nehuman društveni položaj", kažu iz tg Ministarstva i dodaju je da "seksualna eksploatacija i dalje najdominantniji vid eksploatacije žrtava trgovine ljudima, čiji se udeo dodatno povećao i čini čak 55 odsto".

"Na drugom mestu je prinuda na prosjačenje sa 12.9 odsto, zatim višestruka eksploatacija sa 11,3 odsto, prinudni brakovi sa 9.5 odsto i radna eksploatacija sa 6,4 odsto. Ove godine je radna eksplotacija za prvih šest meseci povećana u odnosu na prošlu godinu i iznosi 11 odsto, a žrtve su u najvećem procentu deca koja su prinuđena da rade opasne poslove na gradilištima ili obavljaju teške poslove u poljoprivredi", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da posebno zabrinjava rasprostranjenost ekploatacije putem zloupotrebe digitalnih tehnologija.

"Čak 25 odsto žrtava je posledica vrbovanja na društvenim mrežama, kroz ponude za posao, te je u tom smislu potrebno raditi na informisanju javnosti, kako bi se na vreme prevenirale posledice. Procenat dece među žrtvama trgovine ljudima je izuzetno visok i iznosi 47 odsto", dodaje se u saopštenju.

Međutim, uprkos negativnim statistikama, ohrabruje činjenica da je uvođenje indikatora za preliminarnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u sistemu obrazovanja omogućilo lakše prepoznavanje potencijalnih žrtava i brzu i pravovremenu reakciju, kako bi se sprečila eksploatacija, zaključuje se u saopštenju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 600.000 žena, dece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko su žrtve trgovine ljudima u Srbiji
tuča, zlostavljanje

Izveštaj

20.07.2022. 15:10

Ko su žrtve trgovine ljudima u Srbiji

Srbija je nazadovala, konstatovano je u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu, u čiji je uvid imao Glas Amerike (Voice of America - VoA).
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve