Vesti
13.05.2020. 22:33
R. E./Tanjug

TRIVAN VS MINISTARSTVO: Ko je blizak vlastima, a ko nepristojan?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktorka Službenog glasnika i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) Jelena Trivan izjavila je da neće da učestvuje u, kako je rekla, "besramnoj polemici sa Ministarstvom kulture" i pozvala tu instituciju da je “demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS-a.

Ministarstvo kulture i informisanja izdalo je saopštenje pod naslovom "Neukost i bahatost Jelene Trivan", ragujući na kritike Trivan, a zbog umanjenog budžeta za kulturu.

Ministarstvo u saopštenju ocenjuje da je Trivan neupućena u to koliko se Ministarstvo zalagalo da FCS dobije novac, ali napominje da je mimo njihove volje i saglasnosti ipak došlo do smanjenja ukupnog budžeta za kulture, što se odrazilo i na FCS.

Ministarstvo pominje i preusmeravanje novca za prioritetne oblasti finansiranja do kojeg je došlo tokom vanrednog stanja, kao i na rebalans budžeta, što je sve dovelo do ukupnog smanjenja budžeta Ministarstva kulture za nešto više od 2.7 milijardi dinara odnosno za više od 20 odsto u odnosu na početak godine.

Pročitajte još: Milosavljević - Ne rušimo Demokratsku stranku

Kad je reč o nerealizovanim sredstvima FCS u iznosu od preko 250 miliona dinara, Ministarstvo napominje da je na vreme preduzelo sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti, ali dodaje da Ministarstvo finansija "iz razloga nepoznatih Ministarstvu kulture", nije prenelo sredstava namenjena Filmskom centru Srbije.

Podsećaju i da je za vreme aktuelnog saziva Ministarstva FCS imao "najveći budžet u svojoj istoriji", što je bilo 2019. godine, kao i da je budžet ustanove progresivno povećan od 2016.

U saopštenju su zamerili Trivanovoj na njenom angažmanu i ukazali na brojne kritike koje se odnose na članove konkursnih komisija FCS, mnogobrojne žalbe na "netransparentan rad" i odluke komisije, od kojih su izdvojili odsustvo podrške projektu o Jasenovcu Lordana Zafranovića, ali i istakli nezadovoljstvo koje njenim radom iskazuje Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije.

Zamerili su joj i na tome što nije formiran Umetnički savet u FCS, kao i na "bliskosti s vlašću i političarenju".

"Ministarstvo kulture i informisanja će sa svoje strane nastaviti da pruža raznovrsnu pomoć i podršku razvoju filmske industrije u Srbiji, kao što je to činilo i u prethodne četiri godine", zaključili su u saopštenju.

 Trivanova je odgovorila na saopštenje Ministarstva kulture.

"Uz puno poštovanje argumenta da je Ministarstvu kulture i informisanja nejasan moj apel za zaštitu FCS-a i filmske industrije, a pošto Ministarstvo nikada nije stalo iza radnika u kulturi, probaću da odgovorim samo činjenicama, ne ulazeći u prostački jezik koji je verovatno deo nekog predizbornog programa. Za prethodnu 2019. godinu Ministarstvo kulture predložilo je smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji smo uspeli da vratimo na pređašnji nivo samo zahvaljujući reakciji Upravnog odbora i Ministarstva finansija.

Pročitajte još: Sukob na Maksimiru najavio kraj SFRJ

U decembru kada, čini mi se, u Ministarstvu kulture i informisanja još nije vladala epidemija virusa korona, budžet Filmskog centra Srbije smanjen je za 12 odsto, odnosno za 146,036 miliona dinara, a dospele obaveze u visini od 253,551 miliona dinara nisu prebačene na naš račun, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo filmadžija kojima nisu isplaćene obaveze po ugovoru. Stav Ministarstva bio je da bi trebalo skinuti sredstva sa međunarodne saradnje, iako su se naši filmovi spremali za nastup na međunarodnim festivalima, pa je FCS naše predstavljanje na Berlinskom festivalu pokrio, iako je Ministarstvo ta sredstva ukinulo”, navela je Trivan u odgovoru ministarstvu.

Dodaje da su "solidarno, sa svim institucijama kulture smanjili budžet FCS za 20 odsto, odnosno za 214 miliona dinara koliko je Ministarstvo tražilo".

"…Da bi ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem budžeta za još 72,262 miliona dinara. Nakon toga, odgovorno Ministarstvo se dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta pa su smislili da to, verovali ili ne, bude plaćeno iz budžeta FCS. Jednom rečju, ako se bahatost i jarost zove borba za interese filmske industrije za šta smo postavljeni, molimo Ministarstvo kulture da krene da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optuženi", rekla je Trivan.

A ako ministar veruje da Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije podržava da esnaf ide unazad i bude slepo crevo države neka proba da sa ovim podacima izađe pred filmadžije i kaže da bahati UO i Jelena Trivan hoće da zaštite filmsku industriju, zbog čega će uvredama i još manjim budžetom biti kažnjeni, dodala je.

Dosadašnja ulaganja u film, kako je rekla, jedino i isključivo su "rezultat napora premijerke i Vlade Republike Srbije da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadležnog Ministarstva".

Trivan navodi da Ministarstvu kulture "ne dolikuje ovakav način komunikacije".

"Stoga ja dalje neću učestvovati u ovom nepristojnom performansu i besramnoj polemici. Molim Ministarstvo kulture da me demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS. Moja borba je principijelna i u njoj nema ničeg ličnog, pošto nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na lični nivo i vređanja samo zato što obavljam svoj posao", zaključila je Trivan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve