Vesti
22.05.2020. 16:00
Marko R. Petrović

Tuča za mrvice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ima li ikakve simbolike u tome što je na manje od dve nedelje pre zakazane sednice Glavnog odbora Demokratske stranke, tačnije 18. maja, njen aktuelni predsednik na Tviter nalog okačio pesmu „Heart and soul“ (Srce i duša) kultnog britanskog postpank benda „Džoj divižn“ (Joy Division)? U pitanju je, naime, jedna od poslednjih pesama koje je bend snimio pre nego što je njihov frontmen i tekstopisac Ijan Kertis sebi oduzeo život 18. maja 1980. godine.

Sama pesma, naime, govori o beznađu koje Kertis oseća, njen ton je apokaliptičan i kao da najavljuje njegovo samoubistvo.

Da li u slučaju Demokratske stranke i Zorana Lutovca, a u kontekstu predstojeće sednice Glavnog odbora stranke, koja je zakazana za 31. maj, metaforički možemo da govorimo o „političkom samoubistvu“ predsednika DS, sedmog po redu od trenutka kada je pre 30 godina ona obnovila svoj rad?

Naravno, ako Lutovac ne dobije podršku većine članova Glavnog odbora za svoj izveštaj o radu stranke u prethodnom periodu, koji bi trebalo da podnese, to će značiti i kraj njegovog skoro pa dvogodišnjeg mandata. Ali ako bude tako, to će značiti da je „političko samoubistvo“ učinjeno mnogo ranije, povlačenjem poteza koji se ne dopadaju mnogima u stranci – od izlaska iz parlamenta, ulaska u Savez za Srbiju, gde, prema mnogim mišljenjima, DS samo služi kao neka vrsta demokratske legitimacije Bošku Obradoviću i Draganu Đilasu, do odluke da se bojkotuju parlamentarni izbori.

Šta se dešava u DS i kuda vode trvenja unutar stranke, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve