Vesti
18.11.2020. 17:29
Tanjug

Tužilaštvo spremno za suđenje, odbrana traži još 18 meseci

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva Kosova saopštio je da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su oni uhapšeni i kada su izvršeni pretpresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Na prvoj statusnoj konferenciji pred sudijom za prethosni postupak, on je stakao je da je tužilaštvo spremno i da suđenje može usokoro da počne, kao i da će u naredne dve nedelje odbrani dostaviti manje redigovanu optužnicu i obiman dokazni materijal kako bi mogli da započnu svoje istrage u korist odbrane.

Povezane vesti - TUŽILAŠTVO: Imamo 103 svedoka protiv Tačija i ostalih

Sa druge strane glavni advokat odbrane Denis Huper rekao je da za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena.

"Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine", rekao je on ukazujući na složenost i obimnost predmeta.

Sa njim se slažio i branilac Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson, napominuući da odbrana još uvek ne zna ni koje se konkretne optužbe okrivljenima stavljaju na teret, jer je optužnica redigovana.

Smatra da tužilaštvo ne može da završi obelodanjivanje svojih dokaza pre maja sledeće godine, a od tog trenutka odbrani treba najmanje godinu dana za istragu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Sva četvorica optuženih u tom predmetu - Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, ne prisustvuju konferenciji u sudnici, već je prate putem video linka iz pritvorske jedinice.

Povezane vesti – Refleksija

Šest njihovih branilaca učestvuje u konferenciji takođe putem video linka, a samo je jedan u sudnici, kao i specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve