Vesti
12.08.2023. 21:52
Beta

"Srbija protiv nasilja"

Beograđani 15. put na protestu, šetali do zgrade vlade

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

U Beogradu je održan 15. građanski protest "Srbija protiv nasilja", koji je posvećen verbalnom i institucionalnom nasilju u Bačkoj Palanci, gde je nastradao 13-godišnji dečak i njegov deda od posledica strujnog udara u dvorištu porodične kuće.

Protest, na kojem se okupilo više hiljada građana, počeo minutom ćutanja za žene ubijene u porodičnom nasilju. Među govornicima ispred Skupštine bila je i Dušica Sremčević iz Kraljeva koja je ispričala kako ju je bivši muž maltretirao i tukao i koja je zaštitu morala da traži preko društvenih mreža i novinara.

"Mi žene se samo numerišemo - četvrta, deseta, 25. žrtva nasilja. Moj broj je zauzela Gordana iz Boleča. To je trebalo moj broj da bude", poručila je Dušica.

Navela je da je od suda dobijao blage kazne, a da ona obraćanjem javnosti štiti svoj život. Kako je istakla, tužila ga je za nadoknadu štete, nakon čega joj je preko deteta zapretio da će je ubiti ako ne povuče tužbu.

Državnom vrhu je poručila da je njen život u njihovim rukama i da ne želi da se niko više suočava sa situacijom poput one koju je ona preživela.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Nakon što su za govornicom ponovljeni zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja", okupljeni su krenuli u protestnu šetnju planiranom rutom do Vlade Srbije.

Okupljeni građani zajedno sa delom opozicije kretali su se preko Terazija, zatim Ulicom kralja Milana pored Predsedništva, i Ulicom kneza Miloša kojom su se spustili do zgrade Vlade Srbije.

Tokom šetnje građani su iskazivali nezadovoljstvo radom vlasti, a dok su prolazili pored zgrade Predsedništva, zviždali su u pištaljke i skandirali "Vučiću odlazi".

Ispred Vlade Srbija građanima se obratila studentkinja Emilija Milenković koja je povodom Dana mladih poručila da mladi žele da ostanu u Srbiji, ali promenjenoj.

 

Ona je sa improvizovane govornice na kamionu navela da mladi moraju da menjaju sistem ako žele da ostanu u Srbiji.

"Za to moramo da se izborimo na ulici, jer želimo da se borimo za demokratiju", kazala je ona.

Okupljeni su prethodno, ispred zgrade vlade, skandirali "Ostavke, ostavke", a povicima "Ua" i zviždanjem iskazivali nezadovoljstvo radom kabineta premijerke Ane Brnabić.

Po običaju, ispred zgrade vlade, bile su postavljene lutke u zatvorskim odelima, dok su među okupljenima preovladavali transparenti kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Zahtevi su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Traži se smena rukovodstva RTS-a zbogemitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju, kao i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbogkršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtevima su i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nakon obraćanja studentkinje Emilija Milenković, građani su počeli da se razilaze uz pesmu "Vostani Serbije", a saobraćaj ispred Vlade Srbije je brzo upostavljen.

Protest u Beogradu protekao je bez incidenata, a policija je regulisala saobraćaj na trasi šetnje i u okolnim ulicama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
19°C
12.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve