Vesti
27.06.2024. 14:35
R. E.

Milunka Savić

Srpska heroina dobila spomenik u Beogradu

1
Izvor: Beoinfo

Milunka Savić, naša velika heroina iz Prvog svetskog rata, dobila je spomenik u Beogradu.

Tim činom prestonica Srbije i država odužili su se na adekvatan način najodlikovanijoj ratnici Velikog rata.

"Milunka Savić je jedina žena u svetu koja je odlikovana najvišim francuskim ordenom - Ratnim krstom sa zlatnom palmom, koji joj je uručio lično komandant general Franš D’Epere. Zlatnu Karađorđevu zvezdu vojničkog reda dobila je od prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, a medalju za hrabrost Miloš Obilić uručio joj je general Božidar Terzić, vojni ministar. Nosilac je i dva ordena Francuske legije časti", podsetila je prilikom otkrivanja spomenika Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda.

1
Izvor: Beoinfo

Ona je ukazala i da je Milunka Savić na ratištu provela osam godina.

"Bila je u čuvenom Gvozdenom puku Knjaz Mihail, u Sremskom dobrovoljačkom odredu u odbrani Beograda 1915. godine. Sa srpskom vojskom i narodom teško ranjena prešla je Albaniju i učestvovala u proboju Solunskog fronta. Posle Drugog svetskog rata bila je zaposlena u Zavodu za izradu vojne odeće, a kasnije je radila i kao čistačica. Već bolesna podigla je i školovala svoju ćerku, ali i usvojenu i drugu decu. Živela je skromno i povučeno".

Vidović je navela da je spomenik podignut u naselju Braće Jerković jer je u njemu Milunka provela poslednje godine života.

1
Izvor: Beoinfo

Premijer Srbije Miloš Vučević je položio venac i kazao da spomenikom "vraćamo mali deo duga njenoj žrtvi", a "zahvaljujući njoj ceo svet je video srpsko rodoljublje".

Događaju su prisustvovali predstavnici države, Vojske Srbije, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918, Srpske pravoslavne crkve, Opštine Voždovac...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve