Vesti
30.06.2022. 14:49
Beta

Narandžasti meteoalarm

U Crnoj Gori je "pakleno", zabeležene rekordne temperature

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

U Crnoj Gori je zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi narandžasti meteoalarm, izjavio je meteorolog Branko Micev.

On je za TVCG rekao da će narednih dana biti "ekstremno vruće" i da će tokom vikenda živa u termometru dostizati 40 stepeni Celzijusa.

Naveo je da se Crna Gora nalazi pod snažnim uticajem veoma tople tropske vazdušne mase sa severozapada afričkog kontinenta, koja je uslovila visoke temperature i vrućine.

Vrućine će potrajati do 7. jula, kada se očekuje pad temperature od 5 do 10 stepeni, dodao je.

Micev je rekao da su u pojedinim crnogorskim gradovima u sredu zabeležene rekordne temperature za 29. jun, a kao primer je naveo Ulcinj i Žabljak, gde je bilo 30,9 stepeni.

"Koliko je ovo neobično pokazuje podatak da je za 63 godine na području Žabljaka temperatura u junu četiri puta dostizala i prelazila 30 stepeni, a samo prošle i ove godine tri puta. Prošle godine dva puta i ove godine jednom. To je redak slučaj", kazao je Micev.
 

U Ulcinju je bilo 37,7 stepeni, rekordnih za jun u poslednjih 70 godina, naveo je.

Micev je rekao da je to posledica kombinacija toplotne energije i visoke vlage u atmosferi koja dovodi do visokog rizika od olujnih vremenskih nepogoda, grada i udara vetra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pročitajte, važno je: Saveti za put po vrućini
Vrućina

Ako krećete na put...

15.07.2023. 01:20

Pročitajte, važno je: Saveti za put po vrućini

Sezona je godišnjih odmora, što znači da se povaćava broj učesnika u saobraćaju, pa samim tim i mogućnost saobraćajnih nezgoda. Važno je da se adekvatno pripremite za vožnju, pogotovo ako idete na duži put.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve