Vesti
16.07.2020. 17:26
Tanjug

U PRAVO VREME: Donacija medicinskih sredstava iz Kine vredna 755.000 evra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo odbrane Kine i Centralna vojna komisija još jednom su pomogli našem narodu, našoj zemlji i Vojsci Srbije kada je teško i kada se borimo sa nastavkom ove strašne pandemije, kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je sa ambasadorkom Čen Bo prisustvovao danas prijemu kineske donacije medicinskih sredstava za prevenciju i kontrolu epidemije vredne 755.000 evra.

"Opet je pomoć iz NR Kine došla baš u trenutku kad nam je potrebna i došlo je baš ono što nam je potrebno. Dobili smo puno mobilnih respiratora, monitore, pumpe za infuzioni rastvor, toplomere, šlemove za merenje temperature. Sve ono što nam je u ovom trenutku posebno potrebno. Ova pomoć najviše znači Vojsci Srbije zbog mobilnih i privremenih bolnica koje postavljamo i zbog kojih nam je potrebna oprema koju možemo da premeštamo sa mesta na mesto", istakao je ministar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / DUSKA STEFANOVIC / an

Dodao je da je Kina još jednom potvrdila naše čelično prijateljstvo, a Srbija nikada ne zaboravlja svoje prijatelje.

"Ima i zemalja koje su nam bliže, ima i zemalja koje bi zbog naše istorije i svega što smo radili imale razloga da nam budu i zahvalne. Ipak, Kina se prema nama ponaša kao da imamo istu granicu i kao da smo uvek imali istu istoriju", rekao je ministar.

Ambasadorka Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što danas prisustvuje prijemu donacije kineske vojske Vojsci Srbije za borbu protiv Covid-19.

"Vojske naše dve zemlje igraju veoma važnu ulogu u borbi protiv virusa u svojim zemljama. Takođe su dale veliki doprinos saradnji Kine i Srbije u zajedničkoj borbi protiv virusa. Srbija se sada suočava s velikim izazovima drugog udara epidemije i kao čelični prijatelji mi smo spremni da se i dalje borimo zajedno sa našim srpskim prijateljima. Nadam se da će današnja donacija doprineti borbi protiv virusa u Srbiji i da će sve biti bolje", istakla je Čen Bo.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general major dr Uglješa Jovičić rekao je da je vojska Kine i dalje sa nama i u vojnom zdravstvu, ali i da nastavila da pomaže u borbi sa korona virusom.

"Na početku su došle kolege, prijatelji, lekari iz Kine, bili su sa nama sve vreme, pomogli nam da postavimo kovid bolnice kako treba, a pošto su naši kineski prijatelji ostali sa nama u vezi oni su prepoznali šta nam je medicinski sada neophodno. U ovom drugom koraku dobili smo vrednu donaciju:veliki broj pokretnih respiratora, infuzionih pumpi, monitora i sve ono što nam je potrebno za naše poljske bolnice koje rade kao kovid bolnice", naveo je Jovičić i dodao da je pomoć stigla i za bolnicu na Karaburmi, u Novom Pazaru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ IRFAN LICINA/bs

Stigla je i pomoć za Novi Sadi koji će tek da dobije kovid bolnicu, kao i za nekovid Vojnomedicinsku akademiju i Vojnu bolnicu u Nišu, dodao je Jovičić.

U krugu VMA sertifikat o primopredaji donacije potpisali su general Jovičić i izaslanik odbrane Kine u Srbiji stariji pukovnik Vu Jongji.

Medicinska oprema koju je donirala Kina namenjena je prvenstveno suzbijanju epidemije, ali i lečenju pacijenata obolelih od infekcije izazvane korona virusom i uključuje 40 neinvazivnih respiratora za mehaničku ventilaciju pluća pacijenata teže obolelih od virusne infekcije, 20 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, 30 infuzionih pumpi - uređaja za intravensku terapiju, pet prenosivih infracrvenih toplomera i šest termovizijskih kaciga za daljinsko očitavanje telesne temperature.

Medicinska sredstva iz donacije biće raspoređena u skladu sa potrebama sistema odbrane, vojnozdravstvenih ustanova, kao i potrebama svih zdravstvenih ustanova u prevenciji epidemije korona virusa u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve