Vesti
26.01.2024. 14:48
Beta

Miloš Vučević

U Srbiju stiže nova vojna oprema: Evo o čemu je tačno reč

Vojska Srbije
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Budimpešti da je Srbija spremna da sarađuje sa Mađarskom po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa a tiču se bezbednosti i odbrane, uvažavajući činjenicu da je Mađarska deo NATO alijanse, a Srbija ima proglašenu vojnu neutralnost.

 

Posle sastanka sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim, Vučević je najavio da  Srbiju stiže vojna oprema iz Mađarske, saopštilo je ministarstvo odbrane.
 

"Vojska Srbije će u kratkom periodu biti jača posebno u oklopno-mehanizovanim jedinicama i u sistemu protivvazduhoplovne odbrane. To je najvažnija vest, za nas korisno naoružanje. Vojna oprema iz Mađarske stiže u Srbiju. Nešto što je prihvatljivo i uklopljivo sa našim  postojećim sistemima i nešto što će Vojsku Srbije učiniti jačom, a Srbiju bezbednijom ", naveo je Vučević.
 

On je ocenio da su "današnji sastanci dokaz sadržajne i plodonosne saradnje za obe države" i da je "otvoreno novo poglavlje saradnje u oblasti odbrane, koje će se baviti konkretnim stvarima, u skladu sa strateškim dogovorima premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Mađarska uvek može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Evropi. Hvala Mađarskoj i vladi Mađarske što podržavaju Srbiju na evropskom putu. Mi delimo zajedničke vrednosti. Mi verujemo u istu Evropu. Mi verujemo u Evropu koja ima svoju tradiciju, istoriju, ali koja ima i svoju budućnost", istakao je  Vučević.

Bobrovničski je posle razgovora ocenio da je Srbija istaknuti i strategijski partner Mađarske i da je saradnja dve države u oblasti odbrane i odbrambene politike - izuzetna.

"Prošle godine na zajedničkoj strategijskoj sednici dveju vlada smo potpisali bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrambene politike i u okviru te saradnje još jedna oblast je otvorena, a to je oblast o razmeni vojne tehnologije i vojne opreme dveju država. U tom smislu na današnjem sastanku, ovde u Budimpešti, oformili smo radnu grupu koja će raditi na tom polju", rekao je ministar odbrane Mađarske.
 

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u regionu, a Vučević je upoznao mađarskog kolegu sa "kršenjem međunarodnog javnog prava, rezolucije Saveta bezbednosti UN po pitanju trenutne situacije na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

"Koristim priliku da se zahvalim Mađarskoj na njenoj kontribuciji u okviru KFOR-a i očuvanju i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i da poželim sreću novom komandantu međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini koji dolazi iz Mađarske, u nadi da će u Bosni i Hercegovini biti jedino reči o političkim pitanjima, a ne o pitanjima bezbednosti, rata i mira", rekao je.

Mađarski ministar je ocenio da su bezbednost i politička stabilnost Zapadnog Balkana ključne za celu Evropu.

On je pohvalio ulogu mađarskih jedinica u snagama KFOR na Kosovu.

Podsetio je da Mađarska u drugoj polovini 2024. godine treba da preuzme poziciju predsedavajućeg Evropske unije.

"To će biti dobra prilika da se borimo i da budemo angažovani oko proširenja Evropske unije što je Mađarska i do sada odlučno radila i nadamo se da ćemo u ovom periodu moći da doprinesemo  tome da se Srbija približi punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", dodao je.
 

Ministri Vučević i Bobrovničski prethodno su danas prisustvovali otvaranju prvog sastanka Srpsko-mađarske radne grupe za odbrambenu industriju i naoružanje koji su održale delegacije Sektora za materijalne resurse ministarstva odbrane i Odbrambene industrije i naoružanja Mađarske. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve