Vesti
07.11.2019. 13:45
Tanjug

U ZAGREBU KONGRES EPP Plenković: Pozvan je i Vučić, ako želi doći, neka dođe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Zagrebu se od 19. do 21. novembra održava Kongres Evropske narodne partije, a organizatori očekuju i učešće lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Na listi govornika, objavljenoj na zvaničnoj mobilnoj aplikaciji zagrebačkog Kongresa EPP, nalazi se i Vučić, čije je obraćanje planirano za 20. novembar.

Na Kongresu se očekuje oko 2.000 delegata iz više od 40 zemalja, a najavljen je i dolazak Ursule fon der Lajen, Donalda Tuska, Dejvida Mekalistera, Silvija Belruskonija i drugih.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Tanjug

Hrvatske medije, međutim, posebno je interesovalo pitanje učešća lidera vodeće stranke i predsednika Srbije, koje on još nije potvrdio, pa su o tome pitali i domaćina skupa, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a on je rekao:

"Pozvan je i, ako želi doći, neka dođe", prokomentarisao je Plenković, prenosi Index.hr.

Plenković je prokomentarisao i navode pojedinih medija da će se Vučić tokom boravka u Zagrebu obratiti u Hrvatskom saboru, navodeći da to nije tačno i da je politička skupština koja se održava u Saboru, sastanak "niži" od kongresa.

"Nije dobro iznositi laži u etar, koje onda svi prenose. To je važno za kulturu medija, ne treba lagati", rekao je Plenković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DANIEL KASAP

Mnogi čelnici potvrdili su svoj dolazak, ali, kaže Plenković, Vučić još nije. Na pitanje je li u redu da se Vučić pojavi na skupu EPP-a u Zagrebu, koji se održava nakon obeležavanja godišnjice pada Vukovara, Plenković je novinarima kazao da mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja.

"Ja još jednom objašnjavam, kongres EPP-a je definisan pre dve godine da će se održati sada. Svi čanovi EPP-a su pozvani, a ko će od njih doći znaćemo kad potvrde. Zašto mistifikujemo nešto? Ja apelujem na sve vas da snizite ton činjenju nenormalnog nečega što nije nenormalno", rekao je Plenković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ jd

Srpska napredna stranka (SNS) je postala pridružena članica EPP-a u novembru 2016 godine, što je najveći stepen pridruživanja koji može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve