Vesti
07.04.2019. 14:36
Jutarnji.hr

Ugledni istoričar: Ignorisanje Jasenovca u Hrvatskoj donosi nevolje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

“Kultura sećanja mogla bi da nas nauči tome kako je svaki ekstremizam uzaludan i podstakne nas na saosećanje za sve civilne žrtve, ali ona je u Hrvatskoj i dalje okvir za političke borbe u kojima se žrtve koriste kao argumenti”, jedan je od zaključaka četvorogodišnjeg projekta na Univerzitetu u Rijeci.

U istraživanju “Uokvirivanje nacije i kolektivni identitet u Hrvatskoj: politički rituali i kulturno pamćenje trauma dvadesetog veka” (FRAMNAT) koji je nedavno završeno ističe se da se oko Jasenovca vlasti i porodice žrtava već četvrtu godinu ne mogu dogovoriti, pa organizuju odvojene komemoracije. Analiza tih komemoracija na Spomen području Jasenovac (JUSP) pokazala je da su dve najveće stranke i mejnstrim mediji neprestano u prvi plan gurali istoriju o Drugom svetskom ratu kao i podele koje iz nje proizilaze.

Međutim, predvodnik istraživanja, istoričar na Uiverzitetu u Rijeci Vjeran Pavlaković kaže da te teme javnost ne smatra pitanjima od vitalne važnosti. Opšta javnost u Hrvatskoj, a posebno mladi, većinom je zainteresovana za posao ili pitanja ostati ili otići, a ne za to koja je strana u istoriji bila odgovornija za hrvatsku državnost, dodaje Pavlaković. On je inače doktorirao na Univerzitetu Vašingtonu 2005. godine, a od 2008. zaposlen je na Kulturološkim studijima u Rijeci, trenutno u statusu vanrednog. Vodio je grupu mladih istraživača koji su četiri godine pratili najvažnije komemorativne događaje, među kojima se izdvojilo sedam. One se odnose na koncentracioni logor Jasenovac, žrtve Blajburga i Kružnog puta, žrtve Jazovke i Vukovara, Dan antifašističke borbe u Brezovici, Dan ustanka u Srbu i Dan pobede u Kninu.

Analizirali su govore vodećih hrvatskih čelnika i vođa, kao i govore predstavnika Katoličke crkve, antifašističkih udruženja, ratnih veterana i udruženja žrtava rata. Takođe, analizirali su medijske prikaze tih događaja i pokušali da izmere njihov uticaj na hrvatsko društvo. Rezultati istraživanja trebalo bi uskoro da se pojave u knjizi izdavača “Routledge“.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve