Vesti
13.05.2021. 17:05
R. E.

Novi broj Ekspresa

Uloga tajnih službi u raspadu SFRJ

Naslovna strana Ekspresa
Izvor: EKspres

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 14.5.2021. na kioscima, pročitajte:

Intervju Žarko Puhovski: Teško je opstati u sendviču između idiota

"Nacionalizam, naravno, ne počiva na istini, nego počiva na shvatanju prošlosti kao nekoj vrsti velike samoposluge, iz koje se uzima ono što se nama sviđa i ono što dobro govori o nama, ko god mi to bili, a sve drugo se ostavlja i to nije naše", kaže Puhovski u razgovoru za "Ekspres".

*
*

"Veliki sociolog Maks Veber čije je delo „Privreda i društvo“ pre tačno 100 godina objavljeno, imao je u njemu jedno malo poglavlje gde kaže da su Srbija i Hrvatska jedine dve nacije koje se razlikuju samo po religiji", ističe filozof. 

Vizual Puhovski
Izvor: Ekspres

*
*

"Bio sam pozvan na promociju Miloševićeve knjige „Godine raspleta“, jednim jako pristojnim pismom, gde me direktno pozivaju na razgovor kao „poštenog Hrvata“, pa sam smatrao da to nije baš način da bih mogao prihvatiti. Ne znam šta bi to značilo pošteni Hrvat, pravo da vam kažem", kaže Puhovski.

*
*

"Problem su oni koje zovemo domobranima. To je ona tiha većina koja nije sa ustašama potpuno, ali koja će reći – to su ipak naši dečki i treba ih razumeti", smatra sagovornik "Ekspresa".

Vizual Hrvatska
Izvor: Ekspres

Nešto je trulo u državi Hrvatskoj

Iako se to u javnosti, a naročito zemalja u okruženju, ne percipira u pravoj meri, u Zagrebu bukti pravi mali Hladni rat na relaciji predsednik vlade – predsednik republike.

*
*

̈Razlozi sukoba i netrpeljivosti ne leže samo u činjenici da dolaze iz različitih decenijama međusobno suprotstavljenih partija, već u tome da oni zapravo reprezentuju različite i suprotstavljene šire skupine...

*
*

̈Sukob u poslednjih nekoliko meseci eskalira u pravcu otvorenih konfrontacija. Ironično, jedina tačka u kojoj u ovom trenutku nalaze zajedničke interese jeste konstantni politički konflikt sa Srbijom koji se intenzivira pred svaki izborni ciklus.

Trgovina Srbije kroz vekove vizual
Izvor: Ekspres

Kad ne trgujemo, onda ratujemo 

Paradoks je da su države sa kojima je Srbija najčešće ratovala u svojoj modernoj istoriji ujedno one sa kojima je najviše i trgovala. Dok su "tradicionalni ratni saveznici" na listi trgovinskih partnera daleko iza "ratnih neprijatelja".

I to nije sve. Prema jednoj anegdoti, Britanci, poznati po imperijalističkom pogledu na svet, u trenucima kada je Srbiji bila potrebna pomoć da bi probila austrijsku trgovinsku blokadu, "velikodušno" su se ponudili da kupe čak 20 ćurki!

Brod pijanih barona rasturio Službu

Saveznu službu bezbednosti uoči građanskog rata u SFRJ nije niko uništio niti pobedio, neodgovorni političari su je jednostavno ostavili bez posla. Resor državne bezbednosti Srbije, koji je preuzeo njen kontinuitet, živi je dokaz nekadašnje moći Savezne službe poslednje Jugoslavije...

*
*

Službe vizual
Izvor: Ekspres

̈Posle upornih pregovora i predočavanja mogućih posledica, rukovodstvo iz Novog Pazara isporučilo je Službi 3500 dugih cevi, mahom automatskog oružja, koje su muslimani iz Sandžaka koristili krišom odlazeći na bosansko-hercegovačka ratišta.

*
*

̈Jugoslavija je među prvima kupila šifrantske uređaje koje su CIA, NSA i BND prodavali kao žaštitne sisteme protiv špijuniranja. Pomenute tri bezbednosne službe su uz pomoć ovih mašina prisluškivale 130 zemalja plus UN. Stručnjaci iz Savezne službe SFRJ su odmah pročitali prevaru, što su Amerikanci javno priznali.

Tabački vizual
Izvor: Ekspres

Intervju Miodrag Tabački: Animacije me ne animiraju

"Kada radim u nekoj novoj sredini nepoznatoj, kada dođem u to mesto, obiđem grad da vidim izloge, da vidim šta ljudi vole, šta se nosi, šta je aktuelno. Imam svest o tome da radim za ljude i ono što je njima vizuelno atraktivno mogu da uočim na ulici ili da vidim po tome kako su obučeni", kaže Tabački u razgovoru za "Ekspres".

*
*

"Ovih dana izašao je neki rečnik pozorišnih termina ili već kako se zove... Upravo sam saznao da se predstave više neće zvati predstave, nego će se zvati izvođenja. Performans koji se nekada zvao hepening takođe je prekršten. Ono što ja radim je u svakom slučaju svesno usmereno ka njegovom doživljaju", ističe poznati scenograf i kostimograf. 

Naslovna strana Ekspresa - službe
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve