Vesti
09.12.2022. 11:14
Beta

Ministarstvo

Tri puta više sredstava za energetski ugrožena domaćinstva

peć na struju, grejanje
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je predviđeno tri puta više sredstava za zaštitu ugroženih građana.

Umesto dosadašnjih 1,3 milijarde dinara za ovu namenu opredeljene su četiri milijarde dinara.

Uredbom su, kako je navedeno, unapređeni kriterijumi kako bi što veći broj građana mogao da ostvari pravo na umanjenje računa.

Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije i prirodnog gasa, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju, od 40 odsto do 60 odsto računa u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Podignuta je gornja granica ukupnih prihoda domaćinstva, što će većem broju domaćinstava omogućiti pogodnost umanjenja računa. Osim kategorija koje su bile prepoznate prethodnom uredbom, pravo na status ugroženog kupca sada imaju i primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Nova Uredba predviđa i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca bez obzira na površinu stambene jedinice. Važno je naglasiti i da prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

Svim ovim izmenama omogućeno je da umesto dosadašnjih 68.000 domaćinstava povoljnosti koristi 191.000 najugroženijih domaćinstava.

Za ovu namenu u Predlogom budžeta za 2023. godinu opredeljene su četiri milijarde dinara.

Zahtev se kao i do sada podnosi jedinici lokalne samouprave na osnovu mesta prebivališta.

Lokalna samouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko će u Srbiji poskupeti struja, a koliko gas
Struja, električna energija

Piše RTS

28.11.2022. 14:47

Koliko će u Srbiji poskupeti struja, a koliko gas

Agencija Srbije za energetiku odobrila je povećanje cene struje i gasa od 1. januara 2023. godine, kada će struja biti skuplja osam odsto a gas 11, piše RTS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve