Vesti
28.03.2023. 16:24
Beta

Počinje 1. aprila

Sve što treba da znate o upisu dece u prvi razred

škola, knjige
Izvor: Shutterstock

Upis u prvi razred osnovne škole obaviće se od 1. aprila do 31. maja 2023. godine, a pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena 2016. godine, kao i deca koja su rođena u januaru i februaru 2017. godine, saopštio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Proces upisa se većinski obavlja elektronski pa je stoga neophodno da se roditelji pre svega registruju na sajtu eUprave, nakon čega će biti u mogućnosti da zakažu termin za testiranje deteta u odabranoj školi.

Zakazivanje termina za testiranje preko eUprave omogućeno je od 20. marta 2023. godine, a zakazivanje je moguće obaviti i lično u osnovnoj školi, objavio je Beoinfo.

Roditelji mališana nisu u obavezi da donose izvod deteta iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom obaveznom pripremnom predškolskom programu i potvrdu lekara o izvršenom lekarskom pregledu u štampanom obliku, već će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti.

Ukoliko je lekarski pregled urađen u privatnoj lekarskoj ustanovi ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je da se potvrda dostavi lično školi, a preporuka škola je da na zakazani termin za testiranje deteta roditelji ponesu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih.

Roditelji koji žele da školske 2023/24. godine u prvi razred upišu decu rođenu od 1. marta do 31. avgusta 2017. godine, dostavljaju školi pisani zahtev i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, a provera spremnosti dece za boravak u kolektivu i pohađanje nastave obavljaće se u junu 2023. godine.

Ove godine očekuje se upis oko 16.000 beogradskih đaka prvaka, na teritoriji 17 gradskih opština, precizirano je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove
1

Veštačka inteligencija

15.02.2023. 13:10

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove

Pod fluorescentnim svetlima učionice petog razreda u Leksingtonu, u Kentakiju, SAD, Doni Pirsi je uputio svoja 23 učenika da pokušaju da nadmudre "robota" koji je ispisivao zadatke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve