Vesti
14.12.2019. 12:00
Đoko Kesić i Vojislav Tufegdžić

URUŠAVANJE OBRAZOVANJA: Diploma jeftinija od lične karte

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Maratonski proces pred Višim sudom u Smederevu, u kojem je prvostepeno osuđeno 27 optuženih za prodaju diploma na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, završen je nakon punih 11 godina. Odlukom sudskog veća osuđeni su dobili kazne od dve do osam godina zatvora. Prema informacijama iz optužnice, položeni ispit na ovom fakultetu koštao je od 500 do 1.000 evra, a izdavanje diplome između 12.000 i 16.000 evra.

Zanimljivost predstavlja činjenica da su osuđeni isključivo profesori i nekolicina drugih optuženih van fakulteta koji su učestvovali u organizaciji prodaje diploma, dok su krivice oslobođeni svi studenti koji su diplome kupovali.
Očekivano, advokati osuđenih su najavili žalbe na presudu, a prema njihovim očekivanjima, ali i na osnovu evidentnih nejasnoća i nelogičnosti u izrečenoj presudi, realno je očekivati da suđenje bude ponovljeno. Kuriozitet ovog slučaja, odnosno prvog javno potvrđenog slučaja učešća kriminala u visokoškolskom obrazovanju u Srbiji, jeste organizator i mozak čitave operacije koja je trajala punu deceniju - Saša Jovanović, autolimar iz Velike Plane.

U novom broju Ekspresa istraživali smo kako su prodavane diplome na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ko ih je kupovao i da li odgovornost, pored profesora, moraju da snose i studenti koji su plaćali zvanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve