Društvo
10.11.2017. 17:07
R.E.

USTAVNI SUD ODBACIO INICIJATIVU PROTIVNIKA VAKCINACIJE: Obavezna vakcinacija nije neustavna

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ustavni sud Srbije odbacio je inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakonskih odredbi koje se odnose na obaveznu vakcinaciju dece i odraslih, jer smatra da inicijatori nisu potkrepili svoje tvrdnje, niti su one ustavno pravno utemeljene.

Naime, podnosioci ovog predloga smatraju da pojedine zakonske odredbe, naročito one koje propisuju obaveznu vakcinaciju dece pred upis u škole, nisu u skladu sa Ustavom. Oni tvrde da se na taj način uskraćuje pravo na izbor, kao i da pomenute odredbe nisu u saglasnosti sa međunarodnim ugovorima.

"Polazeći od prethodno detaljno izvršene analize osporenih odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, sa stanovišta svih bitnih navoda inicijatora, Ustavni sud je našao da iznetim razlozima u inicijativama nije potkrepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti", navodi se u odluci koju je Ustavni sud objavio na svom sajtu.

Osim toga, u odluci je obrazloženo da prema stavovima Evropskog suda za ljudska prava postoji polje slobodne procene države o preduzimanju mera zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, te da se i prava garantovana Evropskom konvencijom, uključujući pravo na fizički integritet, mogu ograničiti zakonom radi zaštite zdravlja celokupnog stanovništva.

Takođe, sud dodaje da u slučaju obavezne vakcinacije nije reč o "medicinskim ili naučnim ogledima" koji imaju za svrhu da lice bude objekt naučnog istraživanja koja se mogu sprovoditi samo uz slobodno dati pristanak, niti pak o "izloženosti mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju", kako se to navodi u pojedinim inicijativama.

Ustavni sud odbacuje i trvdnju inicijatora da se uslovljavanjem upisa i boravka dece u školi u odnosu na njihov imunizacijski status krši Ustavom garantovano pravo na obrazovanje.

- Obaveznoj imunizaciji podležu sva deca određenog uzrasta, osim onih kod kojih je ona iz zdravstvenih razloga kontraindikovana, pa kako se ova obaveza, saglasno ustavnom načelu o jednakosti svih pred zakonom, jednako odnosi na sve koji su njome obuhvaćeni, to se onaj ko odbije imunizaciju - ne ispuni propisanu obavezu, ne može smatrati diskriminisanim u odnosu na onoga ko se podvrgao toj obavezi, jer oni nisu u istoj ili sličnoj situaciji - piše u odluci Ustavnog suda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve