Vesti
02.04.2020. 22:15
RTS

"Uvrede na račun Kisić Tepavčević pokazatelj mizoginije"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Beskrupulozne uvrede koje su zamenici direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dr Dariji Kisić Tepavčević, prethodnih dana upućivane putem društvenih mreža, u kojima je nazivana najpogrdnijim imenima i na najprimitivniji način komentarisani njen izgled i poreklo, još jednom potvrđuju koliko je mizoginija čvrsto i duboko ukorenjena u našem društvu, ocenjuje zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dr Kisić Tepavčević, koja svakodnevno, zajedno sa drugim lekarima, obaveštava javnost o situaciji u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji, postala je žrtva najbestidnijeg napada samo zbog toga što je žena, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Pročitajte još: Kisić Tepavčević - Nemamo strmoglav rast

"To je jasno iz sadržaja upućenih joj poruka i komentara, u kojima se isključivo ocenjuje, osuđuje i napada njen fizički izgled. Takvoj vrsti komentara, po pravilu su izložene žene, naročito one na važnim i odgovornim funkcijama, što nedvosmisleno govori o netrpeljivom i diskriminatornom odnosu zajednice prema ženama", poručio je Pašalić.

Zabrinjavajući je, ističe, stepen mržnje kojoj su žene u javnosti izložene. Zabrinjava i činjenica da se ženi ne dozvoljava da njene profesionalne refernce budu jedino merilo i kriterijum za obavljanje važnih funkcija, pa posledično i njenih istupanja u javnosti, naglasio je Pašalić.

"Institucija zaštitnika građana je i ranije upozoravala da je javni prostor u Srbiji nedopustivo tolerantan prema seksističkim izjavama i stavovima. Ovom prilikom još jednom ukazujem na potrebu iskorenjivanja takvog govora i pozivam najpre učesnike u javnom životu, a onda i građane i korisnike društvenih mreža, da se uzdrže od izjava i komentara koji vređaju, ponižavaju i napadaju, a nadležne da se oštro suprotstave takvoj praksi", poručio je Pašalić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve