Vesti
29.11.2019. 09:00
Đoko Kesić

UZ NAUČNIKA IDU I POGONI: Tesla i Mask u balkanskom kokošinjcu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da li je Nikola Tesla Srbin? Da li slavni naučnik, na čijim izumima počiva, tvrde upućeni - čak sedamdeset odsto modernog tehnološkog življenja, zaista pripada srpskom nacionalnom i društvenom habitusu? Direktno pitanje glasi: Da li ga zaslužujemo i da li ga više zaslužuju Hrvati, kojima istinski ne pripada, a koji ga umešnije prisvajaju nego što ga mi baštinimo?

Ova pitanja su se ovih dana vratila u umiljati srpsko-hrvatski komunikacijski milje zaslugom ekscentričnog američkog milijardera Ilona Riva Maska, koji je nedavno najavio da će proizvodnju svoje firme "Tesla automobili" preseliti u Evropu. Navodno imao je dilemu da li da osvajanje Evrope počne iz Berlina ili iz "Hrvatske, domovine slavnog naučnika i pronalazača Nikole Tesle", što je na društvenim mrežama na ex YU prostoru izazvalo pravi srpsko-hrvatski rat.

Da li je ovu vest neko šapnuo Ilonu Masku, nije poznato, ali on je vrlo brzo na Twitter-u napisao: "Nadam se otvaranju novih pogona za proizvodnju u Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji, u većini zemalja istočne Evrope početkom sledeće godine. Tesla bi bio ponosan da nas vidi u zemljama iz kojih je potekao".

Povezane vesti - Šta je nama Tesla danas?

I ovaj tvit zapalio je nove vatre, jer zašto Srbija poslednja, a ne prva... posle koje se pojavio navodno novi tvit gde je Srbija prvi izbor u istočnoj Evropi... Sve što je napisano o Ilonu Masku, a to su brojne biografske knjige, novinski analitički i slični članci, ne upućuju na njegovu sentimentalnost. Pre bi se reklo da je ekscentrik, ima običaj da već završene planove novog projekta pocepa, pa da kaže "idemo iz početka". Govore o njemu kao o industrijalcu modernog kova, trenutno je po „Forbsu" težak 21,4 milijarde dolara, pa nije ni čudo što, pored matične fabrike u Kaliforniji, već gradi fabriku električnog automobila "tesla 3" , koji trenutno košta 35.000 dolara, u Šangaju, a u poodmaklim pregovorima je da prva evropska fabrika bude smeštena u Berlinu. I to u istočnom delu, sa druge strane bivšeg zida, gde je bio, sada zapušten, aerodrom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Tim povodom svet su obišle fotografije Ilona Maska sa prvim ljudima BMW i "Mercedesa", naravno i fotka srdačnog susreta sa gradonačelnikom Berlina. Berlin, odnosno Nemačku, pišu tim povodom stručnjaci za automobilsku industriju, nekrunisani kralj električnih automobila odabrao je zbog toga što na ovim prostorima ima najviše inženjerskih stručnjaka.

Ilon Mask, kojeg su američki novinari krstili u "električnog milijardera", u svetu je poznat kao najveći proizvođač luksuznih električnih automobila. Firma je smeštena u kalifornijskom industrijskom kompleksu naselja Palo Alta. Životopis firme "Tesla automobili" beleži uspone i padove: u njoj je pre nekoliko godina izbio ozbiljan požar, što nije zaustavilo „električnog milijardera". Uporan je do besvesti i ne priznaje poraz, pišu njegovi biografi, kao i da je imao pad prodaje električnih automobila za 20 odsto pošto se slikao kako puši marihuanu i to objavio na društvenim mrežama. Biografi pišu da svoj privatni život ne skriva, uostalom marihuana u Kaliforniji je dozvoljena.

Ilon Mask je poznat i kao proizvođač moćnih, možda i najmoćnijih raketa nosača, koje se koriste za lansiranje kosmičkih brodova u orbitu, koje je proizvela njegova firma. Te rakete do pre nekoliko godina posedovali su samo Rusi, ali Mask kaže da su njegove rakete moćnije: "Mogu da putuju čak i do Plutona". U knjizi Ešlija Vensa "Ilon Mask: Tesla, Spacex i potraga za fantastičnom budućnošću" (prevod na srpskom objavila "Laguna" 2018) autor piše kako Mask živi u strahu da će ga Rusi ubiti, jer im je pokvario posao vredan milijarde dolara. Vens čak dodaje da su Maskove rakete moćnije i praktičnije: "Mogu se koristiti više puta, dok su ruske za jednokratnu upotrebu..."

Automobil kompanije "Tesla", poznat kao "model 3", početkom ove godine dobio je zeleno svetlo za prodaju u Evropi. "'Tesla' je već proširio prodajnu mrežu i na istočnu Evropu, kupovina njihovih automobila moguća je danas u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Sloveniji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shuttertsock

Na drumovima Srbije trenutno se kreće oko 200 električnih automobila, da li postoji među njima i "model 3", nije nam poznato. Nema sumnje da će "model 3" veoma brzo osvojiti Srbiju, jer Srbi mogu štedeti na svemu, ali kad je u pitanju prestiž, tu su bez premca. Zna se da već izvesno vreme na nekim putevima postoje brzi punjači za električne automobile, na koridoru 10 posebno, postoje u većim gradovima na parkinzima i u javnim garažama priključci koji za 15-30 minuta napune rezervoar za 600, 700 km. Na više mesta u većim gradovima Srbije, ali i Republike Srpske ugrađuju se punjači. Na parkinzima gde su instalirani punjači, ako sledimo praksu zapadne Evrope, parkiranje je besplatno.

Najzad, i odgovor Ilona Maska na vašu radoznalost - zašto je krstio firmu "Tesla automobili", Mask je odgovorio da je to uradio u čast 150. godišnjice kad je Nikola Tesla svojim parama finansirao i napravio asinhroni trofazni motor, koji se mogao ponašati i kao generator istovremeno, što je za to vreme bilo ravno otkriću novog sveta.

Povezane vesti - ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Za Evropu svakodnevica, za Srbiju naučna fantastika

Ilon Mask je verovatno zatečen, i sasvim smo sigurni da mu nije jasna ta pomama, svađa do krvi između Srba i Hrvata, čiji je Tesla? Nama je sasvim jasno, što uopšte nije garancija da se Srbi i Hrvati i u narednih sto godina neće gložiti oko toga. Gledano kroz zamršenu propagandnu lepezu otimanja Tesle od strane Hrvata i srpskog dokazivanja da je on po svemu njihov, nesumnjivo Hrvati su agilniji. Stiče se utisak, da je kojim slučajem Tesla danas živ, on bi bio jedini Srbin u Hrvatskoj koji bi uživao sva građanska i druga prava.

Tuđman je, odmah po završetku "domovinskog rata", insistirao da u odbrani "hrvatskog identiteta i povjesnog nasleđa, među značajnim ličnostima Tesla bude na prvom mjestu". Tako su Hrvati, pripremajući se za svetsku izložbu "Dubai expo", koja se održava sledeće godine, planirali da među najznačajnijim ličnostima stave Nikolu Teslu. Društvo će mu praviti hrvatski tajkun Mate Rimac, sportisti Luka Modrić, Goran Ivanišević, smučari brat i sestra Kostelić, jedno od njih javno obožava Hitlera, zatim Zlatko Dalić... Sve ovo uprkos činjenici što Vikipedija na engleskom navodi da je Nikola Tesla srpsko-američki naučnik...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Hrvati neće propustiti nijedan diplomatski susret ako im se ukaže primerena prilika da naglase kako je Tesla njihov. Svakako ste bili svedoci kada je upriličena pres konferencija dvaju selektora, uoči važnog vaterpolo meča Srbija - Hrvatska u Beogradu, gde je selektor Hrvatske u prvoj rečenici rekao da je Tesla njihov?! Pa sad vidite kakve veze je Tesla ikad imao sa vaterpolom.

Hrvati su vešti marketinški maheri, za svet - Hrvatsku predstavljaju kao primerenu građansku državu u kojoj su se oduvek poštovala sva građanska i nacionalna prava, a u suštini, sve je to jad i čemer.

"Teslina kuća je, u traganju za izvornom autentičnošću, obnovljena na osnovu fotografija tek osamdesetih godina prošlog veka, jer bila je do temelja uništena ustaškim i državotvornim radom tokom Drugog svetskog rata. Danas u takvom stanju i dalje stoji, ali nema struju i vodu", objašnjava Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja genocida u Beogradu.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve