Vesti
21.11.2021. 20:16
R.E.

Istraživanje pokazalo

Vakcinacija u Srbiji: Na 7.000 datih doza jedna nuspojava

vakcina, vakcinacija, vakcine
Izvor: Shutterstock

Na sedam miliona doza primenjenih vakcina protiv kovida 19 u Srbiji, zabeleženo je 1.169 neželjenih reakcija, izjavila je predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Jelena Mitrašinović.

Najdrastičnije reakcije koje su zabeležene na vakcine protiv korone u Srbiji su jedan slučaj miokarditisa, dva slučaja perikarditisa, nekoliko sumnji na trombozu, nekoliko alergijskih reakcija, dok istovremeno nije zabeležen nijedan anafilaktički šok, naveli su iz ALIMS.

Kako je Mitrašević rekla za RTS, neželjene reakcije na vakcine prijavljuju najviše osobe ženskog pola, u čak 65 odsto slučajeva, a među njima najčešće one starosti između 18 i 44 godine.

"Ako napravimo statistiku u broju prijavljenih slučajeva neželjenih reakcija u odnosu na ukupan broj primenjenih doza imamo podatak da na približno 7.000 datih doza vakcina imamo jednu prijavu neželjene reakcije na vakcinu. To je zaista jedan ohrabrujući podatak za sve naše građane koji su i dalje nevakcinisani. Nema razloga za strah po pitanju neželjenih reakcija na vakcine", rekla je Mitrašinović.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ruska carica Katarina Velika: Odbijanje vakcine je divljaštvo
Katarina Velika

Istorija se ponavlja

21.11.2021. 15:51

Ruska carica Katarina Velika: Odbijanje vakcine je divljaštvo

U Moskvi je prošlog petka javnosti izloženi pismo ruske carice Katarine Velike u kojem poziva svoj narod da se vakciniše protiv boginja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve