Vesti
20.03.2021. 21:20
Marko R. Petrović i Mihailo Paunović

Vakcinaški rasizam

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Još od momenta kada su se pojavili samo kao ideja, kovid pasoši su podelili svetsku javnost i pokrenuli debatu koja traje i dalje. Dok jedni, kao pozitivnu stranu, ističu kako će ovaj dokument o vakcinaciji protiv Covid-19 ukinuti zabranu putovanja, stroge mere kojima smo okruženi i pokrenuti trgovinu, za druge pasoši ne predstavljaju ništa drugo nego nepremostiva naučna, pravna i etička pitanja zbog čega ih ne bi trebalo koristiti ni kao sredstvo za otključavanje međunarodnih putovanja...

Povezane vesti - A ko je novi Legija?

*
*

Činjenica je da za sada o ovome ne postoji nikakvo zajedničko mišljenje među članicama EU i pitanje je politike mogu li da dođu do dogovora. Prof. dr Marija Đorić sa Instituta za političke studije ocenjuje za "Ekspres" da je "trenutno na međunarodnoj političkoj sceni ’vakcinaška diskriminacija’, koja će, sigurna sam, dovesti do ’vakcinaškog rasizma’", čije će posledice biti višestruke.

Turistički problem "One će pre svega, biti etičke, jer će dovesti do nepoštovanja prava na integritet tela, čime će se narušiti elementarna ljudska prava. Pojedine kategorije ljudi su već u samom startu diskriminisane, poput trudnica. Da li to znači da trudne žene neće moći da putuju, idu u bioskop, restoran, samo zato što nisu vakcinisane? Stvar postaje dodatno komplikovanija jer će ti pasoši o vakcinaciji zadirati i u naše zdravstvene podatke, čime se narušava zaštita podataka ličnosti. Neke zemlje, poput Španije, čak su imale ideju da naprave spisak nevakcinisanih građana i podele ga ostalim članicama EU, što je totalno uniženje ljudskog bića. Mislim da je ovo istorijski test za ljudska prava“, kaže Đorićeva.

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Porok kome je teško odoleti
*
*

A da ova tema ne brine samo one koji se nalaze na "Istoku", svedoče i brojni tekstovi koji su o tome pisani u zapadnim medijima. "Vašington post" tako, na primer, pišući o ograničenjima do kojih bi kovid pasoši mogli da dovedu ističe da, prema međunarodnim zdravstvenim propisima, države imaju pravo da preduzimaju mere javnog zdravlja koje prevazilaze smernice SZO, ali samo ukoliko su nediskriminatorne.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve