Vesti
04.05.2021. 09:32
Tanjug

Komesar EU gost Beograda

Varheji: Došao sam da donesem vakcine

Oliver Varheji
Izvor: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio je u Beogradu da će EU uložiti kapacitete da pomogne međustranački dijalog kako bi to bila uspešna priča.

"Imali smo uspešnu posetu predsednika Srbije Briselu i uspešne razgovore po tom pitanju. Verujem da smo videli posvećenost da će to biti prioritet. Mi ćemo uložiti kapacitete da pomognemo dijalog i da to bude uspešna prica", rekao je Varheji u ponedeljak nakon obilaska Insituta Batut.

Bio je ti njegov odgovor na pitanje novinara o međustranačkom dijalogu u Srbiji i stanju demokratije u slučaju da opet dođe do bojkota izbora, ali je naglasio da je u došao u Srbiju da donese vakcine, a ne da razgovara na tu temu.

Varheji je juče obišao Inistut Batut sa ministarkom Jadrankom Joksimović i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a povodom prve isporuke 1.170 vakcina koje su deo donacije od ukupno 651.000 doza koje su namenjene zapadnom Balkanu.

Joksimović je zahvalila na pomoći i naglasila da će Srbija iz tog kontigenta dobiti 36.000 Fajzer vakcina do kraja avgusta.

Precizirala je da je Srbija tokom razgovora o preraspodeli vakcina iz tog kontigenta tražila da kao najveća zemlja dobije proporcionalno najviše vakcina, ali da je imala razumevanja za manje zemlje, jer su vakcine namenjene prvenstveno zdravstvenim radicima od kojih su mnogi u regionu još nevakcinisani.

Nakon posete Batutu, komesar EU sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem na radnoj večeri.

"Uz odličan srpski penušavac, ime ne smem da otkrijem, dočekao sam iskrenog prijatelja Srbije, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija. Glavna tema radne večere biće evropske integracije naše zemlje, napredak Srbije u oblasti vladavine prava i još snažnija ekonomska podrška rastu srpske privrede", stoji u objavi na instagram prfilu Budućnost Srbije, uz fotografiju Vučića i Varheija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve