Vesti
25.09.2022. 11:13
Beta

Beograd

Već zakazan Prajd za 2023. da bi "država imala dovoljno vremena"

gej, gej parada
Izvor: Shutterstock

Beogradski Prajd zakazan je za 9. septemar 2023. godine, a organizatori su poručli da ga prijavljuju skoro godinu dana ranije kako bi državni organi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme.

"Zahtevi Beograd Prajda ostaju isti još od 2017. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakona o rodnom identitetu, javnu osudu vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici, edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih gradjana Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije", navedeno je u saopštenju organizatora.

Beograd Prajd zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sve one koji su bili nasilni prema učesnicima ovogodišnjeg Evroprajda i da time jasno pokažu da država ima volje i snage da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbednost svima.

Kako je u saopštenju navedeno, ovogodišnja zabrana šetnje Evroprajda koju je izdalo Ministasrtvo unutrašnjih poslova, bila je neprihvatljiva i od Ustavnog suda očekuju da zabranu proglasi neustavnom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

A ovako je izgledao najveći "Prajd" u Beogradu (FOTO)
1

Više od 10 hiljada ljudi

18.09.2022. 08:42

A ovako je izgledao najveći "Prajd" u Beogradu (FOTO)

Organizatori manifestacije Evroprajd ocenili su da je "uprkos zabranama" u šetnji učestvovalo gotovo 10.000 ljudi i da je to najveći Prajd do sada održan u Beogradu.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve