Vesti
08.02.2024. 08:45
Beta

Na zahtev Beograda

Večeras vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN
Izvor: Shutterstock

Vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o situaciji na Kosovu, zakazana na zahtev Beograda, biće održana u četvrtak uveče u Njujorku.

Na sednici, koja počinje u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za RTS da ga je Hju Tod, ministar spoljnih poslova Gvajane, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti, obavestio da bi sednica trebalo da bude otvorena za javnost.

Dačić je rekao da je bilo "žestokih zakulisnih igara" da Gvajana zakaže zatvorenu sednicu, navodeći da su za to bile zapadne zemlje, i dodao da "odaje priznanje" toj južnoameričkoj državi ako je tačno da će sednica biti otvorena.

"Mi smatramo da je razlog da sednica bude zatvorena ili da svetska javnost ne bi čula šta se dešava na Kosovu i Metohiji ili da mogu da se plasiraju laži u međunarodnom medijskom prostoru", kazao je Dačić.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu, za koju je navela da je "u oštroj suprotnosti s Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN".

U zahtevu je stajalo da je "na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima".

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinar na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora, što je trenutno u toku", navela je Srbija u zahtevu.

Dačić je rekao da je Srbija predala zahtev za održavanje hitne sednice SB UN "zbog opšte situacije na Kosovu i Metohiji, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i drugih međunarodnih dokumenata" koji se odnose na Kosovo.

Podnošenje zahteva za održavanje hitne sednice SB UN o situaciji na Kosovu u petak je najavio Vučić. On je tada rekao i da će najvišim zvaničnicima svih članica Evropske unije i same EU, kao i predsednicima i premijerima svih članica SB UN, poslati pisma da bi im ukazao na kršenja normi međunarodnog prava i na "eskalatorne poteze" kosovske vlade otkako je na njenom čelu Aljbin Kurti.

Savet bezbednosti UN dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, održava redovne sednice o situaciji na Kosovu, na kojima se raspravlja o šestomesečnim izveštajima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK). Poslednja takva sednica održana je 23. oktobra 2023. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve