Vesti
07.05.2019. 15:27
R. E.

VELIKA INVESTICIJA: Vučić: MTU iz Minhena otvara "haj-tek" fabriku u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novu veliku fabriku softvera, delova i motora za avione u Južnom Banatu ili Sremu otvoriće kompanija MTU iz Minhena. Nemački aero-inženjerski gigant posluje 85 godina i širom sveta ima oko 10.000 zaposlenih.

"Danas je veliki dan za našu zemlju. U Srbiju je stigla najmodernija avio-industrija. Jedna trećina letelica na celom svetu ima delove fabrike MTU. Ovo je veliki projekat za nas. Projekat koji znači novi visoko-tehnološki život. Srbija se vraća ne nebo svetske i evropske avio-industrije", navodi predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka sa vodećim ljudima ovog nemačkog giganta.

Predsednik Srbije je naveo i da će ugovor o izgradnji modernih postrojenja biti potpisan u junu. Kako navodi, proizvodnja će se pokrenuti verovatno u Staroj Pazovi, gde će se graditi fabrika.

"U prvoj fazi biće oko 450 zaposlenih. Avionska industrija je nešto što raste u svetu. I ona će nastaviti da raste. Ovi ljudi iz MTU ništa ne brinu. Oni znaju da će narednih 30 i 50 godina imati tržište. Oni imaju dugoročne strategije. Oni odavde neće otići ni za narednih 50 godina. Ovo je važno za nas, jer nas uvodi u višu ekonomsku ligu", navodi Vučić.

Prema njegovim rečima, ovo je velika pobeda Srbije.

MTU razvija, proizvodi i pruža servisnu podršku za vojne i civilne vazduhoplove. MTU "Aero Engines" je ranije bio poznat kao MTU "Munchen".

Na tržištu su poznati po tome što proizvode 14 civilnih i 9 avionskih motora. Pored pogona u Minhenu, proizvodne pogone imaju širom sveta. Fabrike su im u Roki Hilu (SAD), Vankuveru, Poljskoj, Kini i Dalasu u Teksasu (SAD).

Tokom bogate istorije, MTU je bila fabrika u kojoj su se proizvodili motori za BMV, MAN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve