Vesti
02.02.2024. 19:29
Beta

Veran Matić

"Sudije Apelacionog suda nisu shvatile svoju istorijsku ulogu"

Slavko Ćuruvija
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić ocenio je, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu objavio da je doneo oslobađajuću presudu za ubstvo novinara Slavka Ćuruvije, da je to veliki poraz za društvo u Srbiji i za političku rešenost da se kazni nasilje nad novinarima.

"Od aprila prošle godine pronose se informacije da je posle otvorenog zasedanja Apelacionog veća doneta oslobađajuća presuda. Neobjašnjivo je da se devet meseci piše otpravak presude. Nemam odgovore na brojna pitanja koja mogu da se postave kada je reč o ovoj konačnoj presudi", rekao je Matić za televiziju N1.

On je izrazio nadu da će tužilaštvo uputiti zahtev za zaštitu zakonitosti u ovom slučaju, ali je dodao da odluka Vrhovnog suda neće imati implikacije po ovu presudu.

"Ovo je veliki poraz za društvo u Srbiji i za političku rešenost da se kazni nasilje nad novinarima. I pored činjenice da se ta politička volja pokazala kroz osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara, i efikasnog istražnog rada i podizanja optužnice, ogroman trud je izbrisan odlukom sudija koji, očigledno, nisu shvatili svoju istorijsku ulogu", rekao je Matić.
 

Naveo je da su poruke te presude da oni koji ugrožavaju bezbednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni.

"Ta poruka je danas posebno dramatična kada vidimo dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, i širom sveta. Ne smemo da zaboravimo i jučerašnju odluku Tužilaštva za organizovani kriminal, kojom je odbijen predlog Komisije za istraživanje ubistava novinara i radne grupe MUP, da preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića", kazao je Matić.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. apirla 1999. godine - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Četvoricu pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 11. aprila 1999 . godine u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca u leđa, a za to ubistvo tek 2015. godine optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve