Vesti
28.04.2021. 10:30
Tanjug

"Važno za Beograd"

VESIĆ: Vlada sutra usvaja predlog zakona o metrou

Goran Vesić zamenik gradonačelnika Beograda
Izvor: EPA/FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je najavio da će Vlada Srbije sutra usvojiti predlog zakona o izgradnji beogradskog metroa, koji bi tokom maja trebalo da bude usvojen u Skupštini.

To, kako napominje, znači da ćemo konačno urediti i pravni okvir da se gradi metro.

"Mi sada imamo završene projekte, zakon se donosi i 1. novembra će Beograd početi da gradi metro", izjavio je Vesić za TV Pink.

Kako dodaje, to će biti tačno 50 godina od kada je Branko Pešić 1971. godine obećao metro u Beogradu.

"Metro će se graditi tako da ćemo 2028. godine imati prvu liniju metroa, 2030. godine drugu, i to je nešto što je suštinski važno za grad veličine Beograda", rekao je Vesić.

Uporedo sa tim teku radovi na Bg vozu, u okviru čega se povezuju sve prigradske opštine.

Goran Vesić zamenik gradonačelnika Beograda
Izvor: FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

"Suština je da iz tih opština na svakih 20 minuta voz ide do centra Beograda u špicu, a van špica do 45 minuta", istakao je Vesić.

Najavio je da će sutra na sednici Skupštine grada biti na dnevnom redu odluka da za tri godine sva taksi vozila budu bele boje, saopštio je Beoinfo.

Kako je dodao, vozila onih taksista koji koriste subvencije Vlade Republike Srbije moraju odmah da budu bele boje, a ostali imaju rok od tri godine da to urade.

"Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada pred odbornicima je i odluka da se svi ugostitelji koji rade u gradskim prostorima oslobode plaćanja zakupnine za maj i tako im nadoknadimo ono što su izgubili u martu i aprilu", istakao je Vesić.

Dodao je i da će svi ugostitelji koji imaju legalne bašte biti oslobođeni takse u junu i julu "kako bismo im pomogli da zadrže radna mesta".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve