Vesti
14.04.2022. 15:09

Aleksinac

Veštaci pregledali jamu rudnika Soko

Rudnik, rudar
Izvor: Shutterstock

Komisija veštaka pregledala je dva dana jamu rudnika uglja "Soko" u kojoj je  1. aprila poginulo osam rudara, a više je povređeno, i očekuje se nalaz komisije na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nesreće, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Tužilaštvo je saopštilo da je, uporedo sa imenovanjem komisije veštaka, sastavljene od stručnjaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, tražilo od Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dodatne toksikološko-hemijske analize tkiva poginulih u nesreći.

"Tužilaštvo će u zavisnosti od prikupljenog materijala, kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica dogadjaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor", navelo je Tužilaštvo iz Aleksinca.

Tužilaštvo je kazalo i da je odmah posle nesreće obavilo uvidjaj s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i republičkim rudarskim inspektorima, i naložilo obdukciju tela poginulih.

"Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kojem je fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uvidjaju, kao i obdukcioni zapisnik leševa poginulih, dok izveštaj Republičke rudarske inspekcije još nije dostavljen tužilaštvu", kaže se u saopštenju.

Po izjavama preživelih rudara, metan koji je pokuljao iz zemlje posle velikog otkopa uglja u jami, uzrok je nesreće u rudniku "Soko" koja se dogodila 1. aprila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nesreća u rudniku "Soko", osam rudara poginulo
Rudar, rudnik

Obrušio se deo jame

01.04.2022. 09:48

Nesreća u rudniku "Soko", osam rudara poginulo

U rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje, u petak ujutru se obrušio deo jame prilikom čega je osam rudara poginulo, a oko 20 je povređeno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve