Svet
29.11.2017. 10:53
Andrej Mlakar

(VIDEO) SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVU BALISTIČKU RAKETU: Projektil dostigao visinu od 4.475 km, Japanci pobesenli

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Osim što je demonstriran daleki domet projektila Severna Koreja je ovim pokazala da može testirati oružje bilo kada i bilo gde, što bi u situaciji rata znatno otežalo napore drugih država da predvide i potencijalno osujete lansiranje

Severna Koreja potvrdila je danas da je sinoć lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Hwasong- 15, koja prema severnokorejskim izvorima ima niz prednosti u taktičkim i tehnološkim generalijama, nego prethodna balistička raketa Hwasong -14 koja je dva puta testirana ove godine, što je izazvalo revolt SAD, Japana i Južne Koreje.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Korejska simultanka

Vest da je testirana nova raketa na državnoj televiziji objavila je omiljena spikerka severnokorejskog režima Ri Čun- He.

Severna Koreja ispalila balističke rakete

Za sada se nagađa oko samog balističkog projektila, da li je dvostepeni ili trostepeni. Analitičari koji se bave Severnom Korejom i njenim raketnim programom sa nestrpljenjem očekuju slike i video snimke, da bi pokušali da odgonetnu koliko je Hwasong-15 usavršen u odnosu na Hwasong-14.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Youtube

Prvi severnokorejski test posle 75 dana zatišija pokazao je da je balistička raketa posle ispaljivanja imala veoma strmu putanju leta. Projektil je kako je objavila Severna Koreja leteo 53 minuta i tom prilikom dostigao je visinu od navodno 4.475 km, da bi zatim pao u Japansko more oko 370 km od obale Japana u ekonomski važnu morsku zonu. S druge strane zapadni izvori tvrde da su podaci o visini preterivanje i da je zapravo visina koju je dosegnula raketa bila 8.000 km.

 

Today's DPRK Missile test, launched out of Pyongsong and according to these numbers: https://t.co/1iTF0qfAnJ

Note: impact location, acceleration, speed, etc. are all notional and for demonstrative purposes only. dat apogee doe pic.twitter.com/2Imcp7BLQm

— Scott LaFoy (@wslafoy) November 28, 2017

Note: impact location, acceleration, speed, etc. are all notional and for demonstrative purposes only. dat apogee doe pic.twitter.com/2Imcp7BLQm

— Scott LaFoy (@wslafoy) November 28, 2017

- Ako su današnji brojevi tačni, u slučaju da je ovaj projektil bio ispaljen na standardnoj putanji umesto na ovako strmoj, mogao bi imati domet veći od 13.000 kilometara - rekla je Unija naučnika iz SAD-a.

Severna Koreja: Možemo da sravnimo Menhetn

To konkretno znači da bi projektil teorijski mogao dosegnuti bilo koji deo kontinentalnog teritorija SAD-a, uključujući Njujork i Vašington.

Severna Koreja je takođe objavila i da je projektil bio opremljen sa super-velikom i teškom bojevom glavom i dodala da će nuklearno oružje koristiti samo u odbrambene svrhe.

Posle lansiranja oglasio se i severnokorejski lider Kim Džong- Un, koji je rekao da je sa Hwasong-15 Severna Koreja postigla veliki istorijski uspeh i kompletirala nukelarne snage ove izolovane države.

OVE DRŽAVE, GRADOVE I BAZE ĆE KIM DŽONG UN PRVE NAPASTI: Objavljena lista 16 meta koje će biti zbrisane sa lica zemlje

Inače, Severna Koreja je balističku raketu Hwasnog -15 lansirala sa lokacije 30 km severno od glavnog grada Pjongjanga, što je prvi put da je iskorištena ova lokacija.  Za razliku od većine dosadašnjih testova, projektil je lansiran usred noći po lokalnom vremenu, oko 2:28. sati izjutra.

Osim što je demonstriran daleki domet projektila Severna Koreja je ovim pokazala da može testirati oružje bilo kada i bilo gde, što bi u situaciji rata znatno otežalo napore drugih država da predvide i potencijalno osujete lansiranje.

Raniji testovi prethodnog balističkog projektila Hwasong 14 (koji je leteo 47 minuta, do visine od 2.802 km i daljine od 933 km u prvom testu i visine od 3.724 km i daljine od 998 km u drugom testu), dogodili su se u Severnoj Pyongan provinciji i u Chagang provinciji, u julu ove godine. Projektili kraćeg dometa su testirani sa niza različitih lokacija, uključujući i onaj projektil koji je u septembru preleteo Japan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
, Foto: Printscreen Youtube

Podestimo, Hwasong -15 je interkontinentalna balistička raketa nastala iz verzije Hwasong -14 koja je kako je navedeno prvi put zvanično testirana 4. jula 2017 godine. Neki autori smatraju da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi koja ima procenjen domet između 7.000 -8.000 km, dok Severna Koreja tvrdi čak od 9.950-10.000 km što joj daje mogućnost da raketa može da pogodi ciljeve na Aljasci i Havajima.

Zapadni autori tvrde da je Hwasnog -14 dvostepena balistička raketa koja svoje korene ima u balističkoj raketi srednjeg dometa Hwasong -12. Raketu pokreću četiri motora sa vekotrisanim potiskom. Za pogon se koristi tečno gorivo. Veruje se da je Severna Koreja u martu i junu 2017. izvršila najmanje dva ispitivanja pogona ove rakete, pre nego što je usledilo prvo probno lansiranje.

Zapadni autori veruju da se radi o novom dizajnu motora koji se razlikuje od onog montiranog na balističkim raketama KN-08 i KN-12, koji nikad ranije nije bio testiran tokom leta. Dosta dugo se verovalo da će balističke rakete KN-08 i KN-14 koristiti 4D10 motore koji su drugačiji od onih koji su nabavljeni sa ruskim mornaričkim balističkim raketama SS-N -6 koji se lansiraju sa podmornica. Kao takav Hwasnog 14 se veruje da je povezan sa projektima KN-08 i KN-12.
Navodno kod Hwasnog -14 posle lansiranja i aktiviranja druge faze leta motori usporavaju tokom odvajanja kako bi se odvajanje izvelo što bezbednije.

Važno je napomenuti da je 2013. godine nedostatak ovakvog sistema na raketni KN -08 bio problem da ove rakete dobiju veći domet. Postojanje ovog segmenta na raketi Hwasnog 14 pokazuje značajni napredak Severne Koreje u izradi interkontinentalnih balističkih raketa ICBM u kratkom vremenskom periodu.

Kao i Hwasnog -12 tako i unapređena verzija Hwasnog- 14 transportuje na mobilnom lanseru, ali sa mogućnošću sa postavljanjem rakete,  fiksni lanser  montiran na betonsku podlogu. Za sada je neizvesno da li će Hwasnog -14 zaista ući u serijsku proizvodnju ili je u pitanju samo opitna raketa koja predstavlja tehnološki demontrator i put ka razvoju usavršene ili nove trostepene balističke rakete.

Taktičko tehnički  Podaci:

Ime rakete: Hwasnog- 14, Proizvođač: Severna Koreja, Dodatno ime KN-20 Tip: Interkontinentalna balistička rakete ICBM, Mobilni lanser, Dužina: nepoznata, Prečnik: Nepoznat, Masa pri lansiranju: nepoznata, Bojeva glava: klasična ili nukelarna, Pogon: dvostepena raketa na tečno gorivo, Domet. 7.000-9.500 km, Status. u razvoju, Prvi put lansirana: 4. jula 2017

NE PROPUSTITE:

(VIDEO) SEVERNA KOREJA IZ VAZDUHA: Objavljen prvi video od 360 stepeni

(VIDEO) KAO U AKCIONOM FILMU: Ovako je vojnik Severne Koreje pobegao u južni deo

(VIDEO) ZGODNE I SEKSIPILNE: Posle atomske bombe najmoćnije oružje Severne Koreje

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve